Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Gęsta zupa z sorgo, brokułem i fasolą

Gęsta zupa z sorgo, brokułem i fasolą

Sorgo to bezglutenowe zboże, które zawiera sporą ilość białka. Warto włączyć je do swojej diety, bo jest pyszne, zdrowe i tanie. W zupie znalazła się też biała fasola, brokuł, marchew i pomidory.

Składniki:

  • Sorgo - 160g
  • Liść laurowy - 3szt
  • Ziele angielskie - 4szt
  • Pieprz ziarnisty - 1/2 łyżeczki
  • Marchew - 1szt
  • Brokuł - 1szt (może być 300-400g mrożonego)
  • Pomidory - 400g (mogą być z puszki)
  • Fasola biała konserwowa - 1 puszka (240g)
  • Garam masala - 1 łyżeczka
  • Papryka ostra, chilli, sól, pieprz do smaku

Sorgo musimy namoczyć dzień przed gotowaniem zupy. Zalewamy je zimną wodą i odstawiamy na co najmniej 8 godzin.
Namoczone sorgo odcedzamy, wkładamy do garnka i zalewamy świeżą wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i marchewkę pokrojoną w plasterki. Gotujemy na niedużym ogniu około 40 minut.
Teraz dodajemy pomidory z puszki, różyczki brokuła, fasolę z puszki i wszystkie przyprawy. Gotujemy jeszcze 10-15 minut, aż sorgo będzie miękkie.
W razie potrzeby doprawiamy.

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty