Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Drobiowy kapsalon

Drobiowy kapsalon

Kapsalon to holenderski fast food. Składa się z frytek i mięsa (w oryginale gyros albo szoarma) zapieczonych pod serem, przykrytych sałatką ze świeżych warzyw i polanych sosem. W mojej wersji użyłam kawałków kurczaka, surówki z kapustą i domowego sosu. 

Składniki:

  • Ziemniaki - 3 szt średnie
  • Olej do smażenia - u mnie 1 łyżka, ponieważ używam frytkownicy "beztłuszczowej"
  • Kurczak (pierś lub udka bez kości) - 400g
  • Przyprawa gyros - 1 łyżka
  • Olej - 1 łyżka
  • Ser mozzarella (lub jak w oryginale gouda) - 50g
Surówka:
  • Kapusta biała - 1/8 główki
  • Pomidor - 1szt
  • Cebula (najlepiej czerwona) - 1szt
  • Ogórek konserwowy - 2szt
  • Kukurydza konserwowa - 2 łyżki
Sos:
  • Majonez - 2 łyżki
  • Keczup - 2 łyżki
  • Musztarda - 2 łyżki
  • Sambal oelek - 1/2 łyżeczki
  • Syrop klonowy - 1 łyżka
  • Przyprawy mielone:
  • Papryka słodka - 1 łyżeczka
  • Czosnek granulowany - 1 łyżeczka
  • Sok z limonki - 1 łyżeczka
  • Pieprz do smaku

 

Danie możemy przygotować w większym naczyniu żaroodpornym lub w dwóch mniejszych kokilkach.

Przygotowujemy frytki. Ziemniaki obieramy i kroimy. Najlepiej zalać ziemniaki na 10 minut wodą z odrobiną cukru, potem przepłukać i dokładnie osuszyć.
Ziemniaki smażymy. Gotowe układamy w kokilkach.

Kurczaka kroimy w większą kostkę i mieszamy z przyprawą do gyrosa. Smażymy na oleju.
Usmażone kawałki kurczaka układamy na frytkach.

Frytki z kurczakiem posypujemy serem. Zapiekamy w 180 stopniach przez około 10 minut z termoobiegiem. Ser powinien się lekko zarumienić.

Szykujemy sos i surówkę:
Składniki na sos mieszamy. Doprawiamy do smaku.

Kapustę szatkujemy, cebulę kroimy w piórka, ogórka w pomidora w plasterki.

Do kokilek z zapieczonymi frytkami z mięsem nakładamy porcje surówki. Całość polewamy sosem.

Serwujemy od razu, aby frytki i kurczak były gorące.

 

 

Komentarze

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam chrześniaka, który studiuje na filologii niderlandzkiej i jest zafascynowany nawet i kuchnią Holandii. Niedawno sugerował, żebym to danie zrobiła, ale nam z małżonem wątroby by chyba pękły. A twoja wersja z kurczakiem jest lżejsza - więc może i spełnię życzenie Jaśka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się! Wersja z frytkami z frytkownicy beztłuszczowej, kurczakiem i mozzarellą zamiast goudy jest zdecydowanie lżejsza.

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty