Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Drobiowy kapsalon
Kapsalon to holenderski fast food. Składa się z frytek i mięsa (w oryginale gyros albo szoarma) zapieczonych pod serem, przykrytych sałatką ze świeżych warzyw i polanych sosem. W mojej wersji użyłam kawałków kurczaka, surówki z kapustą i domowego sosu.
Składniki:
- Ziemniaki - 3 szt średnie
- Olej do smażenia - u mnie 1 łyżka, ponieważ używam frytkownicy "beztłuszczowej"
- Kurczak (pierś lub udka bez kości) - 400g
- Przyprawa gyros - 1 łyżka
- Olej - 1 łyżka
- Ser mozzarella (lub jak w oryginale gouda) - 50g
- Kapusta biała - 1/8 główki
- Pomidor - 1szt
- Cebula (najlepiej czerwona) - 1szt
- Ogórek konserwowy - 2szt
- Kukurydza konserwowa - 2 łyżki
- Majonez - 2 łyżki
- Keczup - 2 łyżki
- Musztarda - 2 łyżki
- Sambal oelek - 1/2 łyżeczki
- Syrop klonowy - 1 łyżka
- Przyprawy mielone:
- Papryka słodka - 1 łyżeczka
- Czosnek granulowany - 1 łyżeczka
- Sok z limonki - 1 łyżeczka
- Pieprz do smaku
Danie możemy przygotować w większym naczyniu żaroodpornym lub w dwóch mniejszych kokilkach.
Przygotowujemy frytki. Ziemniaki obieramy i kroimy. Najlepiej zalać
ziemniaki na 10 minut wodą z odrobiną cukru, potem przepłukać i
dokładnie osuszyć.
Ziemniaki smażymy. Gotowe układamy w kokilkach.
Kurczaka kroimy w większą kostkę i mieszamy z przyprawą do gyrosa. Smażymy na oleju.
Usmażone kawałki kurczaka układamy na frytkach.
Frytki z kurczakiem posypujemy serem. Zapiekamy w 180 stopniach przez
około 10 minut z termoobiegiem. Ser powinien się lekko zarumienić.
Szykujemy sos i surówkę:
Składniki na sos mieszamy. Doprawiamy do smaku.
Kapustę szatkujemy, cebulę kroimy w piórka, ogórka w pomidora w plasterki.
Do kokilek z zapieczonymi frytkami z mięsem nakładamy porcje surówki. Całość polewamy sosem.
Serwujemy od razu, aby frytki i kurczak były gorące.
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam
Dzięki!
Usuńsuper danie
OdpowiedzUsuńDzięki!
UsuńMam chrześniaka, który studiuje na filologii niderlandzkiej i jest zafascynowany nawet i kuchnią Holandii. Niedawno sugerował, żebym to danie zrobiła, ale nam z małżonem wątroby by chyba pękły. A twoja wersja z kurczakiem jest lżejsza - więc może i spełnię życzenie Jaśka?
OdpowiedzUsuńZgadzam się! Wersja z frytkami z frytkownicy beztłuszczowej, kurczakiem i mozzarellą zamiast goudy jest zdecydowanie lżejsza.
Usuń