Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Herbaciano-agrestowa chmurka
Ciasto leciutkie jak chmurka! Herbaciany biszkopt, agrest w galaretce, bita śmietana i beza. Wręcz rozpływa się w ustach! Takim idealnym, letnim ciastem zachwycisz domowników i gości.
Składniki:
- Jajka - 6szt
- Cukier - 180g
- Mąka pszenna - 110g
- Mąka ziemniaczana - 30g
- Olej - 3 łyżki
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Herbata matcha w proszku - 1 łyżka
- Nasączenie:
- Herbata (u mnie earl grey) i pół szklanki wrzątku
- Cukier - 1 łyżeczka
- Agrest - 400g (ja użyłam mrożonego)
- Galaretka agrestowa - 2szt
- Śmietanka kremówka - 500ml
- Cukier puder - 2 łyżeczki
- Żelatyna - 1 łyżka
- Białko - 3szt
- Cukier - 150g
- Ocet - 1 łyżka
- Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- Płatki migdałowe - 2 garście
Biszkopt - robiłam na blasze 22x24cm.
Białka jaj ubijamy z łyżką cukru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na
białką, kremową masę. Dodajemy olej i przesiane mąki z proszkiem do
pieczenia i matchą. Miksujemy razem. Na końcu łączymy z pianą z białek.
Wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach 25-30 minut. Studzimy.
Biszkopt zdejmujemy z papieru do pieczenia. Kroimy na pół i dolną część
wkładamy z powrotem do formy wyłożonej świeżym papierem lub folią
aluminiową.
Herbatę parzymy w połowie szklanki wody. Dodajemy łyżeczkę cukru i studzimy. Nasączamy oba kawałki biszkoptu.
Beza.
Na papierze do pieczenia odrysowujemy blachę, w której piekliśmy biszkopt.
Białka ubijamy. Porcjami dodajemy cukier (następna porcja, gdy
poprzednia zupełnie się rozpuści). Z ostatnią porcją dodajemy ocet i
mąkę ziemniaczaną.
Na dużej blasze układamy papier. Wykładamy bezę. Najlepiej zrobić
mniejszy prostokąt niż odrysowany z blachy, bo beza trochę się
"rozejdzie". Całość posypujemy płatkami migdałowymi i lekko dociskamy,
aby dobrze się trzymały.
Pieczemy 5 minut w 150 stopniach i potem 90 minut w 100 stopniach. Suszymy w otwartym piekarniku.
Agrest w galaretce.
Gotujemy 600ml wody. Wsypujemy obie galaretki. Mieszamy, aż do
rozpuszczenia. Dodajemy agrest. Odstawiamy do lekkiego stężenia -
powinna być na tyle gęsta, aby nie wsiąknąć w ciasto.
Galaretkę wykładamy na biszkopt i przykrywamy drugim biszkoptem. Wstawiamy do lodówki.
Bita śmietana.
Żelatynę zalewamy połową szklanki wody, lekko podgrzewamy (nie gotujemy!). Mieszamy, aż żelatyna zupełnie się rozpuści.
Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Kiedy będzie sztywna, dodajemy żelatynę, cały czas miksując.
Na górnej warstwie biszkoptu układamy bitą śmietanę, a na nią delikatnie przekładamy bezę.
Całość znów wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Ciasto podajemy schłodzone.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz