Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Kurczak i szparagi w sosie serowym


Pierś z kurczaka, zielone szparagi i ryż z pysznym serem śmietanowo-serowym z ziołami. Wyjątkowo proste i pyszne danie. Smak podkręca pyszny sos z serem z niebieską pleśnią.

Składniki:

  • Pierś z kurczaka - 2 szt
  • Czosnek granulowany - 1/2 łyżeczki
  • Curry - 1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka i ostra, pieprz - odrobina
  • Olej do smażenia
  • Szparagi zielone - pęczek
  • Cukier i sól - po 1/2 łyżeczki do gotowania szparagów
  • Ryż - 200g
  • Curry - 1 łyżeczka
Sos śmietanowo-serowy:
  • Śmietana 18% - 400g
  • Ser pleśniowy Lazur z niebieską pleśnią - 60g (lub więcej jeśli chcecie bardziej serowy smak)
  • Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
  • Pieprz do smaku

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, w wodzie z dodatkiem curry.

Szparagi przygotowujemy - odłamujemy twardą część i w razie potrzeby obieramy. Ja miałam młodziutkie, chude szparagi, które nie wymagają obierania.
Szparagi wkładamy do wrzątku z odrobiną soli i cukru. Gotujemy około 6 minut. Grubsze szparagi należy gotować dłużej.

Piersi z kurczaka kroimy na pół, tworząc kotlety. Doprawiamy czosnkiem, curry, paprykami i pieprzem. Smażymy na niedużej ilości oleju. Sprawdzamy, czy kurczak w środku jest już usmażony.

Sos:
Śmietanę z serem pleśniowym podgrzewamy. Dodajemy przyprawy i mieszamy, aż ser zupełnie się rozpuści. W razie potrzeby doprawiamy pieprzem.

Na talerzach układamy ryż, kurczaka i szparagi. Polewamy sosem i posypujemy ziołami prowansalskimi.

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty