Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Drożdżówki "Trójsmak"

Drożdżówki "Trójsmak"
 

Składniki na 4 duże lub 6 mniejszych drożdżówek:

Ciasto:
  • Mąka pszenna - 300g
  • Cukier - 30g
  • Drożdże - 15g
  • Masło - 30g
  • Mleko - 100ml
  • Jajko - 1szt
  • Sól - szczypta
Masa makowa:
  • Mak mielony - 50g
  • Mleko - 100ml
  • Cukier - 1 łyżka
  • Bakalie - 50g (u mnie rodzynki i żurawina)
  • Masło - 1 łyżeczka
Budyń:
  • Budyń waniliowy bez cukru - 1szt
  • Cukier - 1 łyżka
  • Mleko - 300ml
Dodatkowo:
  • Dżem - 4 kopiate łyżeczki (u mnie z czarnej porzeczki)
  • Jajko - 1szt (do nasmarowania)

Ciasto:
Mleko podgrzewamy z masłem. Ma być lekko ciepłe, a masło powinno się całkowicie rozpuścić. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru, drożdże i 1 łyżkę mąki. Mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 10 minut.
Po tym czasie łączymy z pozostałymi składnikami ciasta - resztą mąki i cukru, jajkiem, jajkiem i solą. Zagniatamy ciasto, aż do uzyskania elastycznej masy. W razie potrzeby można dodać nieco mąki lub mleka.
Misę z ciastem przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.


Kiedy ciasto rośnie, zabieramy się za dodatki.
Masa makowa:
Do gotującego się mleka dodajemy mak, cukier, masło i bakalie. Gotujemy na małym ogniu, często mieszając, aż masa będzie gęsta. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy.

Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale w 300 m mleka i z mniejszą ilością cukru. Powinien być gęsty. Jeśli w budyniu zrobiły wam się grudki, można przetrzeć go przez sitko.


Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 lub 6 części. Z każdej formujemy kulkę, którą rozpłaszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Formujemy wyższy rant. Na środku każdej bułki układamy budyń, masę makową i dżem.
Ranty smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Pieczemy w 180 stopniach przez 18-20 minut. Powinny być zarumienione.
Jemy po ostudzeniu ;)

Drożdżówki "Trójsmak"
 

 

 

Komentarze

  1. drożdżowe ciasto uwielbiam pod każdą postacią

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. No proszę, to coś dla malżona, bo on zawsze narzeka, że JEST ZA MAŁO NADZIENIA! Tymi bułeczkami byłby usatysfakcjonowany ;-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty