Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Makaron konjac z glazurowanym tofu

 

Makaron konjac z glazurowanym tofu
 

Pyszne i proste wegańskie danie w pół godziny. Makaron konjac praktycznie nie zawiera kalorii, a tofu jest dobrym źródłem białka, wapnia i fosforu. Azjatyckie przyprawy nadają smaku i aromatu - danie z pewnością zachwyci nie tylko wegan i wegetarian. 

Składniki na 2 porcje:

  • Makaron konjac - 200g (u mnie spaghetti)
  • Kapusta pekińska - 1/4 niedużej (same białe części)
  • Marchew - 1szt
  • Brokuł - 1/2 szt
  • Grzyby mun - 2szt
  • Cebula - 1szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Olej - 1 łyżka
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Sos mango (lub inny słodki) - 1 łyżka
  • Przyprawa 5 smaków - 1 łyżeczka
  • Sezam
Tofu w glazurze:
  • Tofu naturalne - 200g
  • Ulubione przyprawy, u mnie:
  • kumin, kolendra, papryka wędzona, pieprz ziołowy
  • Olej sezamowy - 1 łyżka
  • Syrop klonowy - 1 łyżka (w wersji wege może być miód)
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Sriracha - 1 łyżeczka

Tofu najlepiej przygotować dzień wcześniej. Kroimy w kostkę i zasypujemy mieszanką przypraw. Wkładamy do lodówki na całą noc. Tofu tym lepsze, im dłużej marynowane.

Grzyby mun zalewamy wrzątkiem. Po 10 minutach kroimy w paseczki.
Przygotowujemy warzywa - cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy, marchew kroimy w słupki, brokuła na różyczki a kapustę szatkujemy.

Na patelni, na łyżce oleju smażymy cebulę. Po kilku minutach dodajemy czosnek. Po kolejnej minucie dodajemy pozostałe warzywa, grzyby mun, sos sojowy, sos mango i przyprawę. Smażymy na większym ogniu, dość krótko, aby warzywa pozostały chrupkie. Dodajemy odcedzony i przepłukany makaron konjac. Smażymy jeszcze 2 minuty, często mieszając.

W tym samym czasie na drugiej patelni szykujemy glazurę do tofu. Olej sezamowy, sos sojowy, syrop klonowy (lub miód) i srirachę podgrzewamy, aż ładnie się połączą. Dodajemy tofu i smażymy, często mieszając, aż glazura pokryje kostki z każdej strony.

Na talerzu układamy porcję makaronu z warzywami, na nim tofu i całość posypujemy sezamem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty