Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kebab w lawaszu / kebab w bałkańskim stylu

Kebab w bałkańskim stylu - z mięsa mielonego, z orientalnym sosem i granatem, zawinięty w cieniutki placek. To świetne połączenie smaków i aromatów, a kwaskowy, soczysty granat pasuje tu idealnie. Takie danie możecie przygotować na grillu - na pewno zachwyci wszystkich! Składniki na 4 porcje: Mięso mielone (najlepiej jagnięcina, ale może być wieprzowina) - 400g Sumak mielony - 10g Sól, pieprz Sos: Przecier pomidorowy - 200g Sumak mielony - 1 łyżeczka Kolendra ziarno mielone - 1 łyżeczka Dodatkowo: Lawasz - 4szt (około 200g) Sałata - kilka liści Cebula czerwona - 1szt Granat ziarna z 1/2 szt Kolendra świeża - kilka gałązek (ewentualnie można zastąpić pietruszką) Zaczynamy od sosu. Przecier mieszamy z sumakiem i suszoną kolendrą. Odstawiamy. Sałatę kroimy lub rwiemy, cebulę kroimy w piórka. Mięso mielone mieszamy z sumakiem, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużny kotlet. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu, na małym ogniu, aż do zarumienienia z

Wołowina słodko-pikantna z gruszką, ananasem, kolendrą i habanero


Bardzo aromatyczna, słodko-ostra wołowina. Idealna z kopytkami, makaronem chow mein czy pieczywem.
Najlepiej smakuje następnego dnia po ugotowaniu.

Składniki na 4 porcje:
Wołowina (u mnie rostbef) - 1/2 kg
Olej do smażenia - 1 łyżeczka
Czosnek - 2 ząbki
Marchew - 1 szt
Pietruszka - 1 szt
Papryka - 1 szt
Por - 1/4 szt
Gruszka - 2 małe, bardzo dojrzałe
Imbir - 1 cm
Grzyby mun - 3 szt
Ananas z puszki - 3 plastry + cała zalewa
Przecier pomidorowy - 1 łyżeczka
Kostka wołowa - 1 szt (opcjonalnie)
Mąka krupczatka - 2 łyżki (może być także kukurydziana, ryżowa lub inna jaką wolicie)
Przyprawy:
papryka słodka i wędzona - po 1/2 łyżeczki
kolendra - 1 łyżeczka
trawa cytrynowa - 1/2 łyżeczki
pieprz i sos sojowy do smaku
papryka habanero (lub chilli) - do smaku


Wołowinę kroimy w kostkę. Obsypujemy pieprzem, papryką słodką i wędzoną. Odstawiamy na godzinę (choć najlepiej byłoby jakby mięso marynowało się całą noc)

Wszystkie warzywa kroimy w plasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Imbir obieramy i trzemy na bardzo drobnej tarce. Grzyby mun zalewamy na 15 minut wrzątkiem, potem kroimy w plasterki. Gruszkę obieramy i kroimy w plasterki. Ananasa kroimy, a sok z puszki na razie odstawiamy.

Mięso smażymy na łyżeczce oleju na dość dużym ogniu, aż będzie mocno rumiane - wtedy wołowina nabiera najlepszego aromatu.



Do podsmażonego mięsa dodajemy wszystkie warzywa, owoce, kostkę rosołową i resztę przypraw. Dolewamy 2 szklanki wody i sok z ananasa. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu co najmniej 20 minut. Najlepiej sprawdzać, czy wołowina jest już miękka. Długość duszenia zależy oczywiście od rodzaju mięsa.  W razie potrzeby podlewamy wodą.


Dodajemy przecier pomidorowy i ostatecznie doprawiamy. Do tego dania używałam suszonego habanero. dałam pół łyżeczki i potrawa jest bardzo ostra. Jeśli używacie chilli, możecie dać więcej.


Mieszamy około pół szklanki wody z mąką i powoli dolewamy do sosu. Gotujemy do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości.


Wartości odżywcze an 1 porcję 
Wartość energetyczna (kcal) – 370,5
Białka (g) –30,4
Tłuszcze (g) – 12,98
Węglowodany (g) – 30,82
W tym cukry (g) – 4,82
Błonnik (g) – 1,58


Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty