Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Wołowina słodko-pikantna z gruszką, ananasem, kolendrą i habanero


Bardzo aromatyczna, słodko-ostra wołowina. Idealna z kopytkami, makaronem chow mein czy pieczywem.
Najlepiej smakuje następnego dnia po ugotowaniu.

Składniki na 4 porcje:
Wołowina (u mnie rostbef) - 1/2 kg
Olej do smażenia - 1 łyżeczka
Czosnek - 2 ząbki
Marchew - 1 szt
Pietruszka - 1 szt
Papryka - 1 szt
Por - 1/4 szt
Gruszka - 2 małe, bardzo dojrzałe
Imbir - 1 cm
Grzyby mun - 3 szt
Ananas z puszki - 3 plastry + cała zalewa
Przecier pomidorowy - 1 łyżeczka
Kostka wołowa - 1 szt (opcjonalnie)
Mąka krupczatka - 2 łyżki (może być także kukurydziana, ryżowa lub inna jaką wolicie)
Przyprawy:
papryka słodka i wędzona - po 1/2 łyżeczki
kolendra - 1 łyżeczka
trawa cytrynowa - 1/2 łyżeczki
pieprz i sos sojowy do smaku
papryka habanero (lub chilli) - do smaku


Wołowinę kroimy w kostkę. Obsypujemy pieprzem, papryką słodką i wędzoną. Odstawiamy na godzinę (choć najlepiej byłoby jakby mięso marynowało się całą noc)

Wszystkie warzywa kroimy w plasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Imbir obieramy i trzemy na bardzo drobnej tarce. Grzyby mun zalewamy na 15 minut wrzątkiem, potem kroimy w plasterki. Gruszkę obieramy i kroimy w plasterki. Ananasa kroimy, a sok z puszki na razie odstawiamy.

Mięso smażymy na łyżeczce oleju na dość dużym ogniu, aż będzie mocno rumiane - wtedy wołowina nabiera najlepszego aromatu.



Do podsmażonego mięsa dodajemy wszystkie warzywa, owoce, kostkę rosołową i resztę przypraw. Dolewamy 2 szklanki wody i sok z ananasa. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu co najmniej 20 minut. Najlepiej sprawdzać, czy wołowina jest już miękka. Długość duszenia zależy oczywiście od rodzaju mięsa.  W razie potrzeby podlewamy wodą.


Dodajemy przecier pomidorowy i ostatecznie doprawiamy. Do tego dania używałam suszonego habanero. dałam pół łyżeczki i potrawa jest bardzo ostra. Jeśli używacie chilli, możecie dać więcej.


Mieszamy około pół szklanki wody z mąką i powoli dolewamy do sosu. Gotujemy do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości.


Wartości odżywcze an 1 porcję 
Wartość energetyczna (kcal) – 370,5
Białka (g) –30,4
Tłuszcze (g) – 12,98
Węglowodany (g) – 30,82
W tym cukry (g) – 4,82
Błonnik (g) – 1,58


Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty