Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kebab w lawaszu / kebab w bałkańskim stylu

Kebab w bałkańskim stylu - z mięsa mielonego, z orientalnym sosem i granatem, zawinięty w cieniutki placek. To świetne połączenie smaków i aromatów, a kwaskowy, soczysty granat pasuje tu idealnie. Takie danie możecie przygotować na grillu - na pewno zachwyci wszystkich! Składniki na 4 porcje: Mięso mielone (najlepiej jagnięcina, ale może być wieprzowina) - 400g Sumak mielony - 10g Sól, pieprz Sos: Przecier pomidorowy - 200g Sumak mielony - 1 łyżeczka Kolendra ziarno mielone - 1 łyżeczka Dodatkowo: Lawasz - 4szt (około 200g) Sałata - kilka liści Cebula czerwona - 1szt Granat ziarna z 1/2 szt Kolendra świeża - kilka gałązek (ewentualnie można zastąpić pietruszką) Zaczynamy od sosu. Przecier mieszamy z sumakiem i suszoną kolendrą. Odstawiamy. Sałatę kroimy lub rwiemy, cebulę kroimy w piórka. Mięso mielone mieszamy z sumakiem, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużny kotlet. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu, na małym ogniu, aż do zarumienienia z

Duszona marchewka w nowoczesnym wydaniu - z syropem klonowym i ziołami prowansalskimi



Szybki i smaczny przepis na nieco odmienioną marchewkę

Składniki:

Marchewki
Olej - 1 łyżeczka
Przyprawy do smaku:
Syrop klonowy
Papryka wędzona
Zioła prowansalskie

Marchewkę myjemy i obieramy. Do garnka dodajemy łyżeczkę oleju, marchewki, syrop klonowy i odrobinę wody. Chwilę podsmażamy. Pilnujemy, żeby marchewka się nie przypaliła, ponieważ woda będzie się odparowywać. Na marchewce pozostanie klonowy posmak.

Dodajemy przyprawy i na parę minut przykrywamy pokrywką. Co jakiś czas mieszamy.


Marchewka pozostaje lekko chrupka, jest słodkawa i bardzo aromatyczna

Wartości odżywcze porcji na talerzu na pierwszym zdjęciu:
Wartość energetyczna (kcal) – 153
Białka (g) – 3,2
Tłuszcze (g) – 4,6
Węglowodany (g) – 19,3
Błonnik (g) – 11,3

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty