Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Duszona marchewka w nowoczesnym wydaniu - z syropem klonowym i ziołami prowansalskimi



Szybki i smaczny przepis na nieco odmienioną marchewkę

Składniki:

Marchewki
Olej - 1 łyżeczka
Przyprawy do smaku:
Syrop klonowy
Papryka wędzona
Zioła prowansalskie

Marchewkę myjemy i obieramy. Do garnka dodajemy łyżeczkę oleju, marchewki, syrop klonowy i odrobinę wody. Chwilę podsmażamy. Pilnujemy, żeby marchewka się nie przypaliła, ponieważ woda będzie się odparowywać. Na marchewce pozostanie klonowy posmak.

Dodajemy przyprawy i na parę minut przykrywamy pokrywką. Co jakiś czas mieszamy.


Marchewka pozostaje lekko chrupka, jest słodkawa i bardzo aromatyczna

Wartości odżywcze porcji na talerzu na pierwszym zdjęciu:
Wartość energetyczna (kcal) – 153
Białka (g) – 3,2
Tłuszcze (g) – 4,6
Węglowodany (g) – 19,3
Błonnik (g) – 11,3

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty