Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Duszona marchewka w nowoczesnym wydaniu - z syropem klonowym i ziołami prowansalskimi



Szybki i smaczny przepis na nieco odmienioną marchewkę

Składniki:

Marchewki
Olej - 1 łyżeczka
Przyprawy do smaku:
Syrop klonowy
Papryka wędzona
Zioła prowansalskie

Marchewkę myjemy i obieramy. Do garnka dodajemy łyżeczkę oleju, marchewki, syrop klonowy i odrobinę wody. Chwilę podsmażamy. Pilnujemy, żeby marchewka się nie przypaliła, ponieważ woda będzie się odparowywać. Na marchewce pozostanie klonowy posmak.

Dodajemy przyprawy i na parę minut przykrywamy pokrywką. Co jakiś czas mieszamy.


Marchewka pozostaje lekko chrupka, jest słodkawa i bardzo aromatyczna

Wartości odżywcze porcji na talerzu na pierwszym zdjęciu:
Wartość energetyczna (kcal) – 153
Białka (g) – 3,2
Tłuszcze (g) – 4,6
Węglowodany (g) – 19,3
Błonnik (g) – 11,3

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty