Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Tarta z Bieluchów z malinami na kruchym spodzie



Szybka tarta sernikowa o smaku lata :)

Składniki:

TARTA:
Mąka krupczatka - 200g
Cukier - 50g
Masło - 100g (ewentualnie margaryna)
Kefir - 1 łyżka
MASA:
Serek Bieluch - 2szt
Cukier - 1 łyżeczka
Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
Jajko - 1
Mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
Maliny - szklanka (świeże lub mrożone)



Mieszamy wszystkie składniki na ciasto i dobrze zagniatamy. Możecie ciasto włożyć do lodówki na pół godziny. Ja używałam zimnego masła i już nie schładzałam ciasta.

Ciasto rozwałkowujemy i wkładamy do formy na tartę. Lekko dociskamy i wypełniamy ewentualne ubytki. Jeśli w cieście zrobi się dziura, zalepiamy ją.

Spód ciasta nakłuwamy widelcem, aby nie popękało przy pieczeniu i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 15 minut. Ciasto musi lekko się zarumienić.


Kiedy ciasto się piecze robimy masę.

Z malin wyciągamy kilka najładniejszych do dekoracji. Jeśli tak jak ja, używacie mrożonych, odłóżcie je na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru wody.

Mieszamy bieluchy z cukrami, jajkiem, mąką. Możecie mieszać mikserem, trzepaczką lub nawet łyżką. Masa nie jest wymagająca. Na końcu dodajemy maliny i miezamy łyżką delikatnie.

Masę wylewamy na podpieczony spód ciasta.



Ciasto dopiekamy jeszcze 20 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
Kiedy będzie ciepłe kładziemy na nim maliny wybrane do dekoracji.


Ciasto wstawiamy na noc do lodówki. Kiedy jest zimne nie kruszy się i można je bez problemu ładnie pokroić.




Wartości odżywcze dla 1 kawałka (1/8 blaszki)

Wartość energetyczna (kcal) – 286,5
Białka (g) – 7,17
Tłuszcze (g) – 14,53
Węglowodany (g) – 31,09
W tym cukry (g) – 9
Błonnik (g) – 1,59

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty