Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Tarta z Bieluchów z malinami na kruchym spodzie



Szybka tarta sernikowa o smaku lata :)

Składniki:

TARTA:
Mąka krupczatka - 200g
Cukier - 50g
Masło - 100g (ewentualnie margaryna)
Kefir - 1 łyżka
MASA:
Serek Bieluch - 2szt
Cukier - 1 łyżeczka
Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
Jajko - 1
Mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
Maliny - szklanka (świeże lub mrożone)



Mieszamy wszystkie składniki na ciasto i dobrze zagniatamy. Możecie ciasto włożyć do lodówki na pół godziny. Ja używałam zimnego masła i już nie schładzałam ciasta.

Ciasto rozwałkowujemy i wkładamy do formy na tartę. Lekko dociskamy i wypełniamy ewentualne ubytki. Jeśli w cieście zrobi się dziura, zalepiamy ją.

Spód ciasta nakłuwamy widelcem, aby nie popękało przy pieczeniu i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 15 minut. Ciasto musi lekko się zarumienić.


Kiedy ciasto się piecze robimy masę.

Z malin wyciągamy kilka najładniejszych do dekoracji. Jeśli tak jak ja, używacie mrożonych, odłóżcie je na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru wody.

Mieszamy bieluchy z cukrami, jajkiem, mąką. Możecie mieszać mikserem, trzepaczką lub nawet łyżką. Masa nie jest wymagająca. Na końcu dodajemy maliny i miezamy łyżką delikatnie.

Masę wylewamy na podpieczony spód ciasta.



Ciasto dopiekamy jeszcze 20 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
Kiedy będzie ciepłe kładziemy na nim maliny wybrane do dekoracji.


Ciasto wstawiamy na noc do lodówki. Kiedy jest zimne nie kruszy się i można je bez problemu ładnie pokroić.




Wartości odżywcze dla 1 kawałka (1/8 blaszki)

Wartość energetyczna (kcal) – 286,5
Białka (g) – 7,17
Tłuszcze (g) – 14,53
Węglowodany (g) – 31,09
W tym cukry (g) – 9
Błonnik (g) – 1,59

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty