Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Owoce zapiekane pod owsianą kruszonką - szybki i pyszny deser


Szybki i zdrowy deser na ciepło. Według mnie najlepszy z jesiennych owoców - śliwek, jabłek, gruszek.

Składniki na 4 porcje:
Dowolne owoce - ja robiłam z jabłka, 2 gruszek i śliwki
Garść bakalii - rodzynek, żurawiny, daktyli
Płatki owsiane, żytnie, orkiszowe - 60g
Olej kokosowy - 1 łyżka
Kokos - 1 łyżka
Cukier - 1 łyżka

Płatki, kokos, olej i cukier mieszamy i chwilę miksujemy blenderem. 
Owoce kroimy na kawałki. Wkładamy do naczyń żaroodpornych i dodajemy bakalie. Na koniec wszystko posypujemy kruszonką i lekko dociskamy.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
Zajadamy póki ciepłe :)



Wartości odżywcze 1 porcji:
Wartość energetyczna (kcal) – 235
Białka (g) – 2,92
Tłuszcze (g) – 7,92
Węglowodany (g) – 40,3
W tym cukry (g) – 22,97
Błonnik (g) – 4,36

Wartości odżywcze wg aplikacji Fitatu


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty