Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kebab w lawaszu / kebab w bałkańskim stylu

Kebab w bałkańskim stylu - z mięsa mielonego, z orientalnym sosem i granatem, zawinięty w cieniutki placek. To świetne połączenie smaków i aromatów, a kwaskowy, soczysty granat pasuje tu idealnie. Takie danie możecie przygotować na grillu - na pewno zachwyci wszystkich! Składniki na 4 porcje: Mięso mielone (najlepiej jagnięcina, ale może być wieprzowina) - 400g Sumak mielony - 10g Sól, pieprz Sos: Przecier pomidorowy - 200g Sumak mielony - 1 łyżeczka Kolendra ziarno mielone - 1 łyżeczka Dodatkowo: Lawasz - 4szt (około 200g) Sałata - kilka liści Cebula czerwona - 1szt Granat ziarna z 1/2 szt Kolendra świeża - kilka gałązek (ewentualnie można zastąpić pietruszką) Zaczynamy od sosu. Przecier mieszamy z sumakiem i suszoną kolendrą. Odstawiamy. Sałatę kroimy lub rwiemy, cebulę kroimy w piórka. Mięso mielone mieszamy z sumakiem, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużny kotlet. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu, na małym ogniu, aż do zarumienienia z

Owoce zapiekane pod owsianą kruszonką - szybki i pyszny deser


Szybki i zdrowy deser na ciepło. Według mnie najlepszy z jesiennych owoców - śliwek, jabłek, gruszek.

Składniki na 4 porcje:
Dowolne owoce - ja robiłam z jabłka, 2 gruszek i śliwki
Garść bakalii - rodzynek, żurawiny, daktyli
Płatki owsiane, żytnie, orkiszowe - 60g
Olej kokosowy - 1 łyżka
Kokos - 1 łyżka
Cukier - 1 łyżka

Płatki, kokos, olej i cukier mieszamy i chwilę miksujemy blenderem. 
Owoce kroimy na kawałki. Wkładamy do naczyń żaroodpornych i dodajemy bakalie. Na koniec wszystko posypujemy kruszonką i lekko dociskamy.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
Zajadamy póki ciepłe :)



Wartości odżywcze 1 porcji:
Wartość energetyczna (kcal) – 235
Białka (g) – 2,92
Tłuszcze (g) – 7,92
Węglowodany (g) – 40,3
W tym cukry (g) – 22,97
Błonnik (g) – 4,36

Wartości odżywcze wg aplikacji Fitatu


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty