Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Owoce zapiekane pod owsianą kruszonką - szybki i pyszny deser


Szybki i zdrowy deser na ciepło. Według mnie najlepszy z jesiennych owoców - śliwek, jabłek, gruszek.

Składniki na 4 porcje:
Dowolne owoce - ja robiłam z jabłka, 2 gruszek i śliwki
Garść bakalii - rodzynek, żurawiny, daktyli
Płatki owsiane, żytnie, orkiszowe - 60g
Olej kokosowy - 1 łyżka
Kokos - 1 łyżka
Cukier - 1 łyżka

Płatki, kokos, olej i cukier mieszamy i chwilę miksujemy blenderem. 
Owoce kroimy na kawałki. Wkładamy do naczyń żaroodpornych i dodajemy bakalie. Na koniec wszystko posypujemy kruszonką i lekko dociskamy.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
Zajadamy póki ciepłe :)



Wartości odżywcze 1 porcji:
Wartość energetyczna (kcal) – 235
Białka (g) – 2,92
Tłuszcze (g) – 7,92
Węglowodany (g) – 40,3
W tym cukry (g) – 22,97
Błonnik (g) – 4,36

Wartości odżywcze wg aplikacji Fitatu


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty