Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kebab w lawaszu / kebab w bałkańskim stylu

Kebab w bałkańskim stylu - z mięsa mielonego, z orientalnym sosem i granatem, zawinięty w cieniutki placek. To świetne połączenie smaków i aromatów, a kwaskowy, soczysty granat pasuje tu idealnie. Takie danie możecie przygotować na grillu - na pewno zachwyci wszystkich! Składniki na 4 porcje: Mięso mielone (najlepiej jagnięcina, ale może być wieprzowina) - 400g Sumak mielony - 10g Sól, pieprz Sos: Przecier pomidorowy - 200g Sumak mielony - 1 łyżeczka Kolendra ziarno mielone - 1 łyżeczka Dodatkowo: Lawasz - 4szt (około 200g) Sałata - kilka liści Cebula czerwona - 1szt Granat ziarna z 1/2 szt Kolendra świeża - kilka gałązek (ewentualnie można zastąpić pietruszką) Zaczynamy od sosu. Przecier mieszamy z sumakiem i suszoną kolendrą. Odstawiamy. Sałatę kroimy lub rwiemy, cebulę kroimy w piórka. Mięso mielone mieszamy z sumakiem, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużny kotlet. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu, na małym ogniu, aż do zarumienienia z

Pizza domowa na cienkim cieście - jak z najlepszej pizzerii


Pizza na chrupiącym cieniutkim cieście. Specjalnie dla tego przysmaku kupiłam kamień szamotowy do piekarnika. I był to jeden z moich najlepszych zakupów. Wystarczy nagrzać go w piekarniku nastawionym na maksymalną temperaturę i nałożyć na niego pizzę. Piecze się max 5 minut i wychodzi chrupiąca i aromatyczna.

Składniki na 2 pizze wielkości dużego talerza:

Ciasto:
Mąka tortowa - 170g
Drożdże w proszku - 4g
Cukier - 1/3 łyżeczki
Sól - 1/3 łyżeczki
Olej rzepakowy - 1/2 łyżeczki
Woda - 85ml
Kasza manna do obsypania stolnicy

Sos:
Przecier pomidorowy - 2 łyżki
Czosnek suszony - 2 ząbki
Pieprz kolorowy
Bazylia

Ulubione dodatki - u mnie:
Salami - 6 plastrów
Oliwki czarne - 10 sztuk
Papryka marynowana - 1 kawałek
Pomidor - 1/2 bez pestek
Papryka jalapeno - kilka plasterków
Cebulka dymka - 1 szt
Ser mozarella - 1 szt (120g)

Odlewamy część wody, mieszamy z solą i na chwilę odstawiamy. Mieszamy mąkę, cukier, drożdże, olej i resztę wody. Na końcu dodajemy wodę z solą. Jeśli ciasto będzie zbyt "wodniste" dodajemy jeszcze odrobinę mąki.
Ciasto przykrywamy czystą, bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, powinno wystarczyć 30-40 minut.

Piekarnik nagrzewamy na 220 stopni.
Suszony czosnek, pieprz i bazylie ucieramy w moździerzu. Możecie dodać oczywiście inne przyprawy, które pasują wam do tego dania.
Mieszankę ziołową dodajemy do przecieru.

Teraz dodatki. Ważne, aby nie dawać ich za dużo, żeby pizza nie rozmokła. Najlepiej dawać pomidory bez pestek, a oliwki dobrze odsączyć.

Stolnicę obsypujemy kaszą manną. Do obsypywania pizzy kasza nadaje się duże lepiej niż mąka. Nadaje ciastu chrupkości. Ciasto dzielimy na 2 części. Rozkładamy je palcami na boki, aby utworzyć w miarę równe placki z grubszymi rantami. Zrobienie ładnej pizzy jest tylko kwestią wprawy, więc ćwiczcie :)
Nakładamy dodatki i przekładamy pizzę na kamień lub formę do pieczenia.
Do kamienia dostałam specjalną drewnianą łopatkę, żeby móc wrzucić pizzę do nagrzanego piekarnika.
Na kamieniu pizza piecze się 3-4 minuty (5 jeśli ciasto jest grubsze). W formie może to potrwać troszkę dłużej.
Smacznego!

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty