Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Kakaowe ciasto z jaglaną masą z migdałami i kokosem


Pyszne, pachnące kokosem i migdałami i rumem. Masa z kaszy jaglanej jest bardzo klejąca i syta - mały kawałek ciasta zapcha nawet największego łakomczucha.

Składniki na tortownicę:
CIASTO:
Mąka - 1,5 szklanki
Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
Cukier - 0,5 szklanki
Kefir naturalny - 0,5 szklanki
Masło - 150 g
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Jajko - 5 szt
Cukier waniliowy - 2 łyżeczki
Kakao - 2 łyżki

KREM:
Kasza jaglana - 1 szklanka (surowej)
Cukier - 2 łyżki
Mleko - 1 szklanka
Woda - 1 szklanka
Migdały mielone - 3 łyżki
Kokos - 2 łyżki
Rum - kieliszek

DO POSMAROWANIA CIASTA:
Dżem morelowy - 100g (najlepszy oczywiście byłby domowy, ale może być kupny)

DO DEKORACJI:
Płatki migdałowe



CIASTO:

Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Białka ubijamy z połową cukru na sztywną pianę.
Żółtka ucieramy z margaryną i resztą cukru. Kiedy dobrze się połączy dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia, kefir, cukier waniliowy i kakao. Na samym końcu dodajemy białka i delikatnie mieszamy łyżką, aby ciasto nie straciło puszystości.

Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut, do suchego patyczka.

Zostawiamy do ostudzenia, w tym czasie bierzemy się za MASĘ:
Kaszę jaglaną przepłukujemy kilka razy na sitku. Zalewamy w garnku wodą i mlekiem. Dodajemy cukier i gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu 15 minut. Kasza będzie bardzo gęsta, więc trzeba mieszać i pilnować, aby się nie przypaliła. W razie potrzeby można do niej dolać jeszcze pół szklanki wody.

Zostawiamy do przestudzenia.
I teraz część najtrudniejsza i najbardziej czasochłonna.
Kaszę musimy teraz zblendować. Ja robiłam to w blenderze kielichowym. Masa jest bardzo gęsta, więc najlepiej blendować po 2-3 łyżki i odkładać. Próbowałam blenderem ręcznym, ale nie dał rady. Oczywiście można też ucierać ręcznie, ale nie polecam tej metody :P.
Jeśli zależy wam na bardzo gładkiej masie, możecie całość przecisnąć przez gazę, ale ja tego nie robiłam.

Kiedy masa jest już gładka dodajemy kokos, zmielone migdały i rum.
Możecie dosłodzić masę do smaku, ale z umiarem, ponieważ będzie leżała na słodkim dżemie.

Wystudzone ciasto przekrawamy na pół. Dolą część smarujemy dżemem. Odkładamy trochę masy jaglanej na posmarowanie góry, a resztą pokrywamy dżem.. Na górę wykładamy resztę masy i dekorujemy płatkami migdałowymi.


Wartość odżywcze na 1 kawałek (1/16 blachy)

Wartość energetyczna (kcal) – 299,25
Białka (g) – 7,17
Tłuszcze (g) – 13,04
Węglowodany (g) – 37,22
W tym cukry (g) – 8,46
Błonnik (g) – 1,39


Wartości odżywcze wg aplikacji Fitatu


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty