Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Bardzo kruche ciasteczka owsiano-orzechowe


Przepyszne ciasteczka ze zdrowych składników. Bardzo kruche i pachnące orzechami. Najlepsze są następnego dnia, oczywiście jeśli doczekają 😉 Mogą być długo przechowywane, ja robię z większej porcji i zamykam w blaszanym pojemniku.

Składniki na 20 ciasteczek:
Mąka owsiana - 100g
Płatki owsiane - 80g
Orzechy mielone (u mnie laskowe) - 50g
Cukier - 60g (lub 20g stewii)
Olej kokosowy - 30g (może być masło, ale olej kokosowy nierafinowany nadaje piękny aromat)
Soda oczyszczona - 1 łyżeczka
Sól - szczypta
Jajko - 1szt
Cukier waniliowy - 1 łyżeczka

Płatki owsiane wrzucamy do blendera i chwilkę ucieramy. Powinny być podzielone na kawałki, ale nie zmielone drobno.
Mieszamy wszystkie suche składniki. Dodajemy mokre i zagniatamy.
Jeśli ciasto się kruszy nie martwcie się, takie ma być! Nie da się go rozwałkować i wycinać ciasteczek. Ja dzielę je na małe kulki (po ok 20g) i z każdej formuje ciacho.

Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach około 20 minut.

Ciastka można robić na wiele sposobów - zamiast orzechów możecie dodać kakao, cynamon, kokos :)

Wartości odżywcze 1 ciasteczko:
Wartość energetyczna (kcal) - 83
Białka (g)- 2,02
Tłuszcze (g) - 3,97
Węglowodany (g) - 9,94
w tym cukry (g) - 3,66
Cholesterol (mg) - 10,08
Błonnik (g) - 0,82

(Wartości na podstawie aplikacji Fitatu)





Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty