Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Bardzo kruche ciasteczka owsiano-orzechowe


Przepyszne ciasteczka ze zdrowych składników. Bardzo kruche i pachnące orzechami. Najlepsze są następnego dnia, oczywiście jeśli doczekają 😉 Mogą być długo przechowywane, ja robię z większej porcji i zamykam w blaszanym pojemniku.

Składniki na 20 ciasteczek:
Mąka owsiana - 100g
Płatki owsiane - 80g
Orzechy mielone (u mnie laskowe) - 50g
Cukier - 60g (lub 20g stewii)
Olej kokosowy - 30g (może być masło, ale olej kokosowy nierafinowany nadaje piękny aromat)
Soda oczyszczona - 1 łyżeczka
Sól - szczypta
Jajko - 1szt
Cukier waniliowy - 1 łyżeczka

Płatki owsiane wrzucamy do blendera i chwilkę ucieramy. Powinny być podzielone na kawałki, ale nie zmielone drobno.
Mieszamy wszystkie suche składniki. Dodajemy mokre i zagniatamy.
Jeśli ciasto się kruszy nie martwcie się, takie ma być! Nie da się go rozwałkować i wycinać ciasteczek. Ja dzielę je na małe kulki (po ok 20g) i z każdej formuje ciacho.

Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach około 20 minut.

Ciastka można robić na wiele sposobów - zamiast orzechów możecie dodać kakao, cynamon, kokos :)

Wartości odżywcze 1 ciasteczko:
Wartość energetyczna (kcal) - 83
Białka (g)- 2,02
Tłuszcze (g) - 3,97
Węglowodany (g) - 9,94
w tym cukry (g) - 3,66
Cholesterol (mg) - 10,08
Błonnik (g) - 0,82

(Wartości na podstawie aplikacji Fitatu)





Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty