Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Marchwiak - marchewkowy piernik z bakaliami, mocno kakaowy



Pyszne ciasto o korzennym aromacie, które można jeść bez dużych wyrzutów sumienia.

Składniki na formę keksową:

Marchew  - 200g
Jajka - 2 szt
Cukier - 1 łyżka
Olej (u mnie kokosowy) - 2 łyżki
Mąka - szklanka
Kakao - 1 łyżka
Prosze do pieczenia - 1 łyżeczka
Rodzynki - 40g
Żurawina suszona - 40g
Daktyle pokrojone na mniejsze kawałki - 20g
Przyprawa do piernika - 2 płaskie łyżeczki

Marchew myjemy, obieramy i ścinami na wiórka.

Jajka rozdzielamy na żółtka i białka. Białka ubijamy z cukrem na pianę. Żółtka ucieramy z olejem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i miksujemy. Dodajemy białka i mieszamy łyżką, aby nie tracić puszystości piany. Na końcu dodajemy marchew, bakalie, przyprawę do piernika i dobrze mieszamy.
Ciasto jest bardzo gęste.

Wkładamy do formy. Ja używam silikonowej, więc nie musiałam wcześniej natłuszczać, ale jeśli macie blaszaną, nasmarujcie olejem lub masłem.


Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Potem odstawiamy do wystygnięcia.
Jeśli wolicie bardziej rozpustną wersję, możecie polać czekoladową polewą.

Wartości odżywcze na 1 kawałek z pierwszego zdjęcia (czyli 1/6 ciasta)
Wartość energetyczna (kcal) – 234
Białka (g) –5,04
Tłuszcze (g) – 9,5
Węglowodany (g) – 32,26
W tym cukry (g) – 14,72
Błonnik (g) – 1,92
Wartości odżywcze wg aplikacji Fitatu



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty