Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Marchwiak - marchewkowy piernik z bakaliami, mocno kakaowy



Pyszne ciasto o korzennym aromacie, które można jeść bez dużych wyrzutów sumienia.

Składniki na formę keksową:

Marchew  - 200g
Jajka - 2 szt
Cukier - 1 łyżka
Olej (u mnie kokosowy) - 2 łyżki
Mąka - szklanka
Kakao - 1 łyżka
Prosze do pieczenia - 1 łyżeczka
Rodzynki - 40g
Żurawina suszona - 40g
Daktyle pokrojone na mniejsze kawałki - 20g
Przyprawa do piernika - 2 płaskie łyżeczki

Marchew myjemy, obieramy i ścinami na wiórka.

Jajka rozdzielamy na żółtka i białka. Białka ubijamy z cukrem na pianę. Żółtka ucieramy z olejem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i miksujemy. Dodajemy białka i mieszamy łyżką, aby nie tracić puszystości piany. Na końcu dodajemy marchew, bakalie, przyprawę do piernika i dobrze mieszamy.
Ciasto jest bardzo gęste.

Wkładamy do formy. Ja używam silikonowej, więc nie musiałam wcześniej natłuszczać, ale jeśli macie blaszaną, nasmarujcie olejem lub masłem.


Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Potem odstawiamy do wystygnięcia.
Jeśli wolicie bardziej rozpustną wersję, możecie polać czekoladową polewą.

Wartości odżywcze na 1 kawałek z pierwszego zdjęcia (czyli 1/6 ciasta)
Wartość energetyczna (kcal) – 234
Białka (g) –5,04
Tłuszcze (g) – 9,5
Węglowodany (g) – 32,26
W tym cukry (g) – 14,72
Błonnik (g) – 1,92
Wartości odżywcze wg aplikacji Fitatu



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty