Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Sałatka z wędzonym tuńczykiem i sosem figowym

 

Sałatka z wędzonym tuńczykiem i sosem figowym
Sałatka zaskakująca różnorodnością smaków - wędzony tuńczyk, suszone pomidory, oliwki i słodko-ostry sos figowy.

Składniki:

  • Mix sałat (u mnie młode listki botwiny, rukoli i szpinaku) - 2 garście
  • Wędzony tuńczyk - 100g
  • Jajko - 2szt
  • Suszone pomidory - 4 plastry
  • Oliwki - 20szt
Sos:
  • Dżem figowy - 1 łyżka
  • Olej spod suszonych pomidorów - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Sambal oelek (lub inny ostry sos) - 1/2 łyżeczki

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy.
Na talerzach układamy miks sałat. Na nim pokrojone suszone pomidory, oliwki, ćwiartki jajek.
Wędzonego tuńczyka dzielimy na kawałki i również układamy na sałacie.
Składniki na sos dokładnie mieszamy. Sałatkę polewamy sosem i podajemy od razu.

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty