Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Sałatka makaronowa z parówką i groszkiem

Sałatka makaronowa z parówką i groszkiem

Prosta sałatka, która sprawdzi się świetnie jako śniadanie do pracy. Sycący makaron, parówki, groszek i sos miodowo-musztardowy. 

Składniki:

  • Makaron risoni (orzo) - 100g
  • Parówki - 4szt
  • Groszek konserwowy - 100g
  • Papryka marynowana - 3 plastry
  • Pieprz
Sos:
  • Olej - 1 łyżka
  • Musztarda - 1 łyżka
  • Musztarda francuska - 1 łyżka
  • Miód - 1 łyżeczka

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Powinien być lekko twardy. Używałam makaronu w kształcie ryżu (risoni/orzo), ale sprawdzi się także inny, drobny makaron. Po ugotowaniu, makaron studzimy.
Parówki kroimy w pasterki, paprykę na mniejsze kawałki. Groszek odcedzamy.
Mieszamy makaron z parówkami, papryką i groszkiem, doprawiamy pieprzem.

Sos:
Olej, musztardę i miód mieszamy bardzo dokładnie, aż połączą się w gładki sos. Dodajemy musztardę francuską i delikatnie mieszamy.

Sałatkę łączymy z sosem. Podajemy schłodzoną.

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty