Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Genialna sałatka ze szparagami i perłowym kuskusem

Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. Ta sałatka zdecydowanie jest najlepszą, jaką jadłam od bardzo dawna - pyszna, delikatna, z chrupiącymi pestkami dyni. Koniecznie wypróbujcie! Składniki na 2 porcje: Szparagi zielone - 1/2 pęczka Kuskus perłowy - 100g Suszone pomidory z oleju - 2 łyżki Fasola biała w puszki (u mnie Jaś Karłowy) - 120g Pestki dyni - 2 łyżki Sos: Olej spod suszonych pomidorów - 1 łyżka Sok z cytryny - 1 łyżeczka Syrop klonowy - 1 łyżeczka Papryka wędzona mielona - szczypta Bazylia suszona - 1 łyżeczka Pieprz mielony - do smaku Szparagi łamiemy, w razie potrzeby obieramy. Kroimy na kawałki. Szparagi wrzucamy na wrzątek na 3 minuty. Odcedzamy, przelewamy delikatnie zimną wodą. Kuskus perłowy gotujemy około 10 minut, aż będzie miękki. Odcedzamy i mieszamy. Suszone pomidory kroimy na kawałki, a fasolę odcedzamy.  Olej mieszamy z sokiem z cytryny, syropem klonowym, papryką wędzoną, bazylią i pieprzem. Łączymy sos ze szparagami, kuskuse

Młoda kapusta z boczkiem i śliwkami


Duszona młoda kapusta z dodatkiem słodkich śliwek, boczku i cebuli. Bogactwo smaku i aromatu w wyjątkowo prostym daniu.

Składniki:

  • Kapusta młoda - 1 główka
  • Boczek wędzony - 150g
  • Cebula - 2szt
  • Śliwki suszone - 1 garść
  • Liść laurowy - 3szt
  • Ziele angielskie - 6szt
  • Pieprz ziarnisty - 10szt
  • Kostka rosołowa wołowa - 1szt
  • Pieprz mielony do smaku
  • Mąka - 1 łyżka

Kapustę kroimy w większą kostkę lub szatkujemy. Boczek kroimy w kostkę, cebulę w piórka.
Na patelni podgrzewamy boczek. Kiedy zacznie wytapiać się z niego tłuszcz, dodajemy cebulę. Smażymy razem, aż cebula zrobi się szklista. Dodajemy kapustę, śliwki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, kostkę rosołową i 150ml wody. Dusimy razem na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, przez około 30 minut.
Na suchej patelni prażymy łyżkę mąki. Powinna nabrać aromatu i kremowego koloru. Mieszamy często, aby nie doprowadzić do przypalenia. Uprażoną mąkę dodajemy do kapusty, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze 5 minut.

Ja podałam ją z kaszą pęczak i sadzonym jajkiem.

 

Komentarze

  1. bardzo fajny ten dodatek śliwek. Do młodej kapusty jeszcze nie dodawałam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty