Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Sałatka z wędzonym łososiem, kaki i chrupiącymi grzankami


Kaki to moje odkrycie tego roku! Słodkie, soczyste, idealnie komponuje się z owocami, warzywami, a także z wędzonym łososiem.

Sałatka jest słono-słodka. Spróbujcie tego nietypowego połączenia - z pewnością wam zasmakuje!.







Składniki na 2 sałatki:


  • Sałata lodowa - 1/4 główki
  • Pomidor - 2 sztuki
  • Pomidory suszone - 6 plasterków
  • Oliwki czarne plasterki - 2 łyżki
  • Kaki - 1 szt
  • Łosoś wędzony - 200g
  • Musztarda - 1 łyżka
  • Dżem morelowy - 1 łyżka
  • Grzanki - 2 garści

Dżem i musztardę mieszamy i odstawiamy do przegryzienia.

Na talerze wykładamy pokrojoną sałatę, warzywa i łososia wędzonego. 

Kaki obieramy i kroimy na plasterki lub przekrawamy na pół i wydrążamy miąższ.

Sałatkę polewamy sosem.


Przed samym podaniem posypujemy grzankami, aby pozostały chrupiące.

Najlepsze grzanki są oczywiście domowe! Mogą być z patelni lub piekarnika. U mnie to chleb pokrojony w kostkę i suszony na blaszce na kaloryferze. Po wyschnięciu można przechowywać grzanki w zamkniętym pudełku i używać potem do zup kremów lub sałatek. 






Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) –526,5
Białka (g) – 30,15
Tłuszcze (g) – 19,9
Węglowodany (g) – 61,45

Błonnik (g) –12,25

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty