Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Papryki faszerowane soczewicą i dynią


Nadziewane papryki w wersji wegańskiej - z soczewicą, kaszą jęczmienną i dynią.


Składniki:

  • Papryka zielona - 3 szt
  • Dynia miąższ - 200g
  • Soczewica zielona - 60g
  • Kasza jęczmienna - 50g
  • Cebula - 1szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Przyprawy: pieprz ziołowy, lubczyk, zioła prowansalskie, papryka ostra, sos sojowy

 
Papryki myjemy i suszymy. Obcinamy każdej górę i delikatnie łyżką wydrążamy z pestek. Na blasze wyłożonej folią układamy papryki pionowo (na zrobiłam jeszcze rusztowanie z folii, aby papryki nie wywracały się podczas pieczenia)

Na oleju smażymy pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek. Po minucie dodajemy dynię pokrojoną w drobną kostkę i smażymy razem aż dynia zmięknie. Teraz dodajemy surową kaszę i zieloną soczewicę oraz koncentrat i przyprawy. Zalewamy szklaną wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, często mieszając. Kasza będzie wciągać wodę, więc trzeba pilnować i co jakiś czas dolewać wody.

Dusimy do momentu, aż kasza i soczewica będą miękkie. Na końcu doprawiamy do smaku. Farsz nie może być bardzo mokry, aby nie wypływał z papryk.

Nakładamy farsz i przykrywamy papryki odciętymi wcześniej "pokrywkami"




Papryki pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. 



Orientacyjne wartości odżywcze 1 papryki:
Wartość energetyczna (kcal) – 239
Białka (g) – 10,1
Tłuszcze (g) – 2,33
Węglowodany (g) – 42,87

Błonnik (g) –7,63

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty