Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Mini pieczeń rzymska z jajkiem - klasyczne danie w innym wydaniu



Składniki (na 4 porcje):
  • Mięso mielone - 400g (u mnie wołowa, ale może być wieprzowa)
  • Jajko - 5
  • Bułka tarta - 2 łyżki
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Cebula - 1 szt
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Przyprawy:
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk
  • tymianek, papryka słodka

 
4 jajka gotujemy na twardo, po przestygnięciu obieramy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i razem smażymy na oleju do zarumienienia.
Do mielonego mięsa dodajemy przesmażoną cebulę z czosnkiem, surowe jajko, przyprawy i bułkę tartą. Masę dokładnie mieszamy.

Małe naczynia żaroodporne natłuszczamy i posypujemy odrobiną bułki tarte, aby masa nie przywierała. W każdym wykładamy dno masą mięsną, na to kładziemy jajko ugotowane na twardo i przykrywamy warstwą masy mięsnej.

Pieczemy w 180 stopniach 40 minut.

Ja podawałam pieczeń z pieczonymi ziemniakami i sosem tzatziki.



Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (pieczeń z mięsa wołowego, bez ziemniaków i sosu):


Wartość energetyczna (kcal) –322
Białka (g) – 30,73
Tłuszcze (g) – 19,92
Węglowodany (g) – 5,25

Błonnik (g) – 0,67

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam z aplikacji Fitatu



 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty