Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Kurczak w curry z zielonymi warzywami i kaffirem


Liście kaffiru nadają daniu bardzo świeży, limonkowy aromat. To ciekawy dodatek, który warto wypróbować, jeśli lubicie kuchnię azjatycką. Zielone curry jest bardzo pikantne i aromatyczne. Przedstawiam wam bardzo proste, ale powalające smakami danie.

Składniki na 4 porcje:
  • Pierś z kurczaka - 500g - u mnie 2 filety
  • Fasolka szparagowa zielona (może być mrożona) - 200g
  • Por - 150g
  • Brokuł - 200g
  • Groszek (może być mrożony) - 150g
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Pasta curry zielona - 50g
  • Mleko kokosowe - 1 puszka
  • Trawa cytrynowa w proszku - 1/2 łyżeczki
  • Liście limonki kaffir - 3 szt
  • Ryż - 200g
  • Mleko - 1 szklanka


Kurczaka kroimy na mniejsze fileciki. Brokuła na różyczki, a pora w plastry.

Na oleju przesmażamy pastę curry około pół minuty. Potem dolewamy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy. Teraz dodajemy kurczaka i warzywa. Wszystko razem dusimy, aż kurczak będzie ugotowany. Teraz doprawiamy trawą cytrynową i liśćmi kaffiru i dusimy razem jeszcze kilka minut.

Ryż gotujemy w wodzie ze szklanką mleka. Dzięki temu ryż jest delikatniejszy i świetnie komponuje się z ostrym curry.



Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) – 602,5
Białka (g) – 40,28
Tłuszcze (g) – 21,7
Węglowodany (g) – 58

Błonnik (g) – 6,9

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl



 


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty