Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Ciasto bananowo daktylowe z orzechami nerkowca -


Pyszne i zdrowe ciasto z bardzo fajnym składem. Wilgotne, aromatyczne, z chrupiącą posypką z orzechów. Dla mnie jest idealnym słodkim drugim śniadaniem.


Składniki: (10 porcji)
  • Banan - 3 szt (dojrzałe)
  • Jajko - 3 szt
  • Mąka pszenna - 100g
  • Mąka owsiana - 100g
  • Olej - 1/3 szklanki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Przyprawa do piernika - 1 łyżeczka
  • Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • Mleko - 1/4 szklanki
  • Pasta daktylowa - 100*
  • Cukier (opcjonalnie) - 1 łyżka
  • Orzechy nerkowca - 50g
* jeśli nie macie pasty daktylowej możecie zrobić ją sami. Daktyle bez pestek zalewamy wrzątkiem. Kiedy zmiękną odcedzamy i miksujemy na gładką masę. Jeśli kupujecie gotową pastę zwróćcie uwagę na skład (moja pasta ma w składzie tylko daktyle - jest miękka, gładka i przepyszna)

Mieszamy jajka, olej i mleko za pomocą miksera. Dodajemy mąki, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, cukier waniliowy (i ewentualnie zwykły cukier) i jeszcze raz mieszamy. Dodajemy pastę daktylową, 2 banany zgniecione widelcem i orzechy nerkowca pokrojone w drobne kawałki (zostawiamy tylko trochę do dekoracji).

Masę dokładnie mieszamy.

Wlewamy do natłuszczonej formy keksowej, na górę wykładamy pokrojonego w plasterki banana i posypujemy orzechami. 







Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.



Ciasto jest przepyszne zarówno na świeżo, jak i następnego dnia.




Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) –258
Białka (g) – 6,13
Tłuszcze (g) – 11,65
Węglowodany (g) – 32,76

Błonnik (g) – 2,38

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam z aplikacji Fitatu



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty