Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Sałatka z ciecierzycą, brokułem i szynką - fit lunch


Pyszna i sycąca kolorowa sałatka. Ciecierzyca (zwana też cieciorką) zawiera dużo białka i błonnika - warto włączyć ją do swojej diety. Idealna do pudełka na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Wykonanie jej zajmie wam 15 minut.

Składniki (na 3 porcje):
  • Ciecierzyca - 1 puszka (240g po odlewie)
  • Brokuł - 200g
  • Pomidor - 2 szt
  • Pomidory suszone - 3 plastry
  • Szynka drobiowa lub wieprzowa (cienkie plastry) - 100g
  • Roszponka - 1 garść
  • Płatki migdałowe - 1 garść
  • Olej - 2 łyżki
  • Sos - tym razem użyłam gotowego sosu włoskiego w proszku 


Brokuła dzielimy na małe różyczki. Wkładamy do gotującej się wody na około 2 minuty, potem przelewamy zimną wodą, aby zatrzymał piękny zielony kolor.

Szynkę kroimy w paski i przesmażamy na patelni na odrobinie oleju.

Pomidory i pomidory suszone kroimy. Wszystkie warzywa i szynkę mieszamy. Dodajemy olej wymieszany z sosem włoskim. W tej chwili używam oleju rydzowego i bardzo go polecam - ma ciekawy, lekko cebulowy aromat.

Przed podaniem posypujemy płatkami migdałowymi.





Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (z użyciem szynki wieprzowej gotowanej)
Wartość energetyczna (kcal) –311
Białka (g) – 17,37
Tłuszcze (g) – 15,53
Węglowodany (g) – 25,67

Błonnik (g) –11,2

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl






Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty