Polecane
Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Etykiety
Żołądki drobiowe z grzybami /przepis do szybkowaru
Przepis na wyjątkowo miękkie i delikatne żołądki drobiowe w sosie z warzywami i suszonymi grzybami. Dzięki użyciu szybkowaru, danie zrobicie w mniej niż godzinę.
Składniki:
- Żołądki drobiowe - 500g
- Marchew - 2szt
- Pietruszka - 1szt
- Seler - 1/4 szt
- Cebula - 2szt
- Grzyby suszone - 25g
- Liść laurowy - 4szt
- Ziele angielskie - 4szt
- Pieprz ziarnisty - 8szt
- Olej - 1 łyżeczka
- Przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka i ostra
- Śmietanka 30% - 100ml
Żołądki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
Grzyby suszone zalewamy wodą na około 15 minut. Po tym czasie odcedzamy.
Marchew, pietruszkę i selera ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę.
Na oleju smażymy wszystkie warzywa. Kiedy lekko się zarumienią przekładamy do szybkowaru. Dodajemy żołądki, grzyby suszone, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w kulkach i wszystkie przyprawy. Całość zalewamy połową szklanki wody. Zamykamy szybkowar. Gotujemy 35 minut od momentu złapania ciśnienia. Schładzamy szybkowar i otwieramy.
Na końcu dodajemy śmietankę i całość doprawiamy jeszcze do smaku. Gotujemy kilka minut, aby sos ładnie zgęstniał.
Żołądki podajemy z kaszą, ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką.
Komentarze
Popularne posty
Ciasto Malaga bez pieczenia
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Drożdżowe paluchy z czosnkiem i ziołami
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje


No te żołądki to na bogato: mnóstwo smaków! A w szybkowarze szybko...
OdpowiedzUsuńUwielbiam szybkowar!
Usuń