Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Żołądki drobiowe z grzybami /przepis do szybkowaru

Żołądki drobiowe z grzybami /przepis do szybkowaru

Przepis na wyjątkowo miękkie i delikatne żołądki drobiowe w sosie z warzywami i suszonymi grzybami. Dzięki użyciu szybkowaru, danie zrobicie w mniej niż godzinę.

Składniki:

  • Żołądki drobiowe - 500g
  • Marchew - 2szt
  • Pietruszka - 1szt
  • Seler - 1/4 szt
  • Cebula - 2szt
  • Grzyby suszone - 25g
  • Liść laurowy - 4szt
  • Ziele angielskie - 4szt
  • Pieprz ziarnisty - 8szt
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka i ostra
  • Śmietanka 30% - 100ml 

Żołądki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.

Grzyby suszone zalewamy wodą na około 15 minut. Po tym czasie odcedzamy.

Marchew, pietruszkę i selera ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. 

Na oleju smażymy wszystkie warzywa. Kiedy lekko się zarumienią przekładamy do szybkowaru. Dodajemy żołądki, grzyby suszone,  liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w kulkach i wszystkie przyprawy. Całość zalewamy połową szklanki wody. Zamykamy szybkowar. Gotujemy 35 minut od momentu złapania ciśnienia. Schładzamy szybkowar i otwieramy.

Na końcu dodajemy śmietankę i całość doprawiamy jeszcze do smaku. Gotujemy kilka minut, aby sos ładnie zgęstniał. 

Żołądki podajemy z kaszą, ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką.


Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty