Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Surówka z kapusty z pietruszką

Surówka z kapusty z pietruszką

Świetnie doprawiona surówka z kapusty z dodatkiem jabłka i natki pietruszki. Surówka jest soczysta i chrupiąca. Świetnie sprawdzi się do obiadu i do dań z grilla.

Składniki na 4 porcje:

  • Kapusta biała - 500g
  • Marchew - 1szt duża
  • Jabłko kwaśne - 2szt małe
  • Natka pietruszki - 1/2 pęczka

Sos:

  • Olej - 2 łyżki
  • Ocet jabłkowy- 2 łyżki
  • Cukier - 2 płaskie łyżeczki
  • Sambal oelek - 1/2 łyżeczki
  • Sól i pieprz do smaku

Kapustę szatkujemy. Marchew i obrane jabłka ścieramy na tarce. Pietruszkę siekamy.

Mieszamy składniki na sos: olej, ocet, cukier, sambal, sól i pieprz. Jeśli nie lubicie ostrych potrwa, możecie zmniejszyć ilość sambala. Podgrzewamy w garnuszku na ogniu lub w mikrofali. Gorącym sosem zalewamy surówkę, dokładnie mieszamy. 

Surówkę odkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Podajemy schłodzoną.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty