Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Surówka z kapusty z pietruszką

Surówka z kapusty z pietruszką

Świetnie doprawiona surówka z kapusty z dodatkiem jabłka i natki pietruszki. Surówka jest soczysta i chrupiąca. Świetnie sprawdzi się do obiadu i do dań z grilla.

Składniki na 4 porcje:

  • Kapusta biała - 500g
  • Marchew - 1szt duża
  • Jabłko kwaśne - 2szt małe
  • Natka pietruszki - 1/2 pęczka

Sos:

  • Olej - 2 łyżki
  • Ocet jabłkowy- 2 łyżki
  • Cukier - 2 płaskie łyżeczki
  • Sambal oelek - 1/2 łyżeczki
  • Sól i pieprz do smaku

Kapustę szatkujemy. Marchew i obrane jabłka ścieramy na tarce. Pietruszkę siekamy.

Mieszamy składniki na sos: olej, ocet, cukier, sambal, sól i pieprz. Jeśli nie lubicie ostrych potrwa, możecie zmniejszyć ilość sambala. Podgrzewamy w garnuszku na ogniu lub w mikrofali. Gorącym sosem zalewamy surówkę, dokładnie mieszamy. 

Surówkę odkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Podajemy schłodzoną.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty