Polecane
Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Etykiety
Pierś sous vide w cieście francuskim
Wyjątkowo soczysta i aromatyczna pierś z kurczaka w chrupiącym cieście francuskim. Przygotowanie tego dania zajmuje trochę czasu, ale jest ono warte każdej spędzonej w kuchni minuty.
Składniki na 4 porcje:
- Pierś z kurczaka - 2 duże pojedyncze
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka
- Pesto czerwone - 4 małe łyżeczki
- Ser Grana Padano tarty - 4 małe łyżeczki
- Ciasto francuskie - 200g
- Jajko - 1szt
Piersi z kurczaka kroimy na pół tak, aby powstały 2 niezbyt grube kotlety. Posypujemy solą, pieprzem i słodką papryką. Wkładamy po 2 sztuki do woreczków do gotowania sous vide i zgrzewamy próżniowo.
Gotujemy w urządzeniu do sous vide w 63 stopniach przez 2,5 godziny. Po tym czasie wyciągamy kurczaka i osuszamy go dokładnie ręcznikiem papierowym.
Ciasto francuskie dzielimy na 4 kwadraty i lekko rozwałkowujemy. Środek smarujemy pesto i posypujemy tartym serem grana padano. Na to układamy kurczaka, owijamy ciastem.
Piersi w cieście francuskim przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujmy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 200 stopniach przez około 15 minut do lekkiego zarumienienia.
Podajemy od razu.
Komentarze
Popularne posty
Ciasto Malaga bez pieczenia
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Drożdżowe paluchy z czosnkiem i ziołami
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje



Ciekawy pomysł, ale nie mam takiego urządzenia.
OdpowiedzUsuńGorące pozdrowienia 🙂
Gorąco polecam! Świetnie się sprawdza przy zdrowych przepisach
UsuńNie mam takiego urządzenia, więc chociaż się napatrzyłam na tę pyszność!
OdpowiedzUsuńGorąco polecam. Długo się zastanawiałam czy kupić, a teraz żałuję, że zrobiłam to tak późno ;)
Usuń