Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Pierś sous vide w cieście francuskim

Pierś sous vide w cieście francuskim

Wyjątkowo soczysta i aromatyczna pierś z kurczaka w chrupiącym cieście francuskim. Przygotowanie tego dania zajmuje trochę czasu, ale jest ono warte każdej spędzonej w kuchni minuty.

Składniki na 4 porcje:

  • Pierś z kurczaka - 2 duże pojedyncze
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka 
  • Pesto czerwone - 4 małe łyżeczki
  • Ser Grana Padano tarty - 4 małe łyżeczki
  • Ciasto francuskie - 200g
  • Jajko - 1szt


Piersi z kurczaka kroimy na pół tak, aby powstały 2 niezbyt grube kotlety. Posypujemy solą, pieprzem i słodką papryką. Wkładamy po 2 sztuki do woreczków do gotowania sous vide i zgrzewamy próżniowo. 

Gotujemy w urządzeniu do sous vide w 63 stopniach przez 2,5 godziny. Po tym czasie wyciągamy kurczaka i osuszamy go dokładnie ręcznikiem papierowym.

Ciasto francuskie dzielimy na 4 kwadraty i lekko rozwałkowujemy. Środek smarujemy pesto i posypujemy tartym serem grana padano. Na to układamy kurczaka, owijamy ciastem.  

Piersi w cieście francuskim przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujmy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 200 stopniach przez około 15 minut do lekkiego zarumienienia. 

Podajemy od razu.

Pierś sous vide w cieście francuskim



Komentarze

  1. Ciekawy pomysł, ale nie mam takiego urządzenia.
    Gorące pozdrowienia 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam! Świetnie się sprawdza przy zdrowych przepisach

      Usuń
  2. Nie mam takiego urządzenia, więc chociaż się napatrzyłam na tę pyszność!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam. Długo się zastanawiałam czy kupić, a teraz żałuję, że zrobiłam to tak późno ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty