Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Ciorba de Burta czyli flaki po rumuńsku

Ciorba de Burta czyli flaki po rumuńsku

Flaki w kremowej, zabielanej, delikatnej zupie. Doprawione na kwaśno, z dużą ilością warzyw. Smakują zupełnie inaczej niż nasze flaczki, gorąco polecam wypróbować!

Składniki:

  • Flaki (u mnie cielęce krojone) - 500g
  • Marchew - 2szt
  • Pietruszka korzeń - 1szt
  • Seler - kawałek
  • Cebula - 1szt duża
  • Ziele angielskie i liść laurowy - po 3szt
  • Sól i pieprz do smaku
  • Ocet - 3 łyżki (u mnie jabłkowy)
  • Śmietanka kremówka - 70ml
  • Żółtka jaj - 2szt
  • Mąka pszenna - 1 łyżka


Flaki zalewamy wodą, gotujemy, odlewamy wodę. Robimy tak dwa razy. 

Marchew, selera i pietruszkę ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. 

Flaki, warzywa, liście laurowe i ziele angielskie zalewamy wodą. Gotujemy, aż flaki będą miękkie, u mnie zajęło to około 30 minut. Doprawiamy octem, solą i pieprzem do smaku.

Flaki zdejmujemy z ognia. 

Śmietankę łączymy z żółtkami i mąką. Mieszamy bardzo dokładnie, aby nie pozostały żadne grudki. Teraz hartujemy mieszankę, dodając chochlę gorącej zupy, mieszamy. Wlewamy zaprawę do zupy i mieszamy. 

Flaki podajemy z pieczywem albo tradycyjnie z ostrą papryką lub olejem z dodatkiem czosnku.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty