Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Ciorba de Burta czyli flaki po rumuńsku

Ciorba de Burta czyli flaki po rumuńsku

Flaki w kremowej, zabielanej, delikatnej zupie. Doprawione na kwaśno, z dużą ilością warzyw. Smakują zupełnie inaczej niż nasze flaczki, gorąco polecam wypróbować!

Składniki:

  • Flaki (u mnie cielęce krojone) - 500g
  • Marchew - 2szt
  • Pietruszka korzeń - 1szt
  • Seler - kawałek
  • Cebula - 1szt duża
  • Ziele angielskie i liść laurowy - po 3szt
  • Sól i pieprz do smaku
  • Ocet - 3 łyżki (u mnie jabłkowy)
  • Śmietanka kremówka - 70ml
  • Żółtka jaj - 2szt
  • Mąka pszenna - 1 łyżka


Flaki zalewamy wodą, gotujemy, odlewamy wodę. Robimy tak dwa razy. 

Marchew, selera i pietruszkę ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. 

Flaki, warzywa, liście laurowe i ziele angielskie zalewamy wodą. Gotujemy, aż flaki będą miękkie, u mnie zajęło to około 30 minut. Doprawiamy octem, solą i pieprzem do smaku.

Flaki zdejmujemy z ognia. 

Śmietankę łączymy z żółtkami i mąką. Mieszamy bardzo dokładnie, aby nie pozostały żadne grudki. Teraz hartujemy mieszankę, dodając chochlę gorącej zupy, mieszamy. Wlewamy zaprawę do zupy i mieszamy. 

Flaki podajemy z pieczywem albo tradycyjnie z ostrą papryką lub olejem z dodatkiem czosnku.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty