Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Chrupiąca sałatka z konjakiem i orzechami ziemnymi

Chrupiąca sałatka z konjakiem i orzechami ziemnymi

Sałatka ze świeżymi warzywami i chrupiącymi orzeszkami ziemnymi. Do tego niskokaloryczny makaron konjac i świetny sos na bazie oleju sezamowego. Sałatkę możecie zabrać do pracy lub podać do grillowanego mięsa.

Składniki:

  • Makaron konjac - 1 opakowanie 270g (u mnie spaghetti)
  • Ogórek gruntowy - 2szt
  • Papryka czerwona - 1szt
  • Marchew - 1szt
  • Orzechy ziemne - 60g

Sos:

  • Olej sezamowy - 1 łyżka
  • Ocet jabłkowy - 1 łyżka
  • Sos sojowy jasny - 1 łyżka
  • Sos teriyaki - 1 łyżka
  • Sambal oelek - 1 łyżeczka
  • Syrop klonowy - 1 łyżeczka 


Ogórki, paprykę i marchew kroimy w słupki. Makaron konjac przepłukujemy, kroimy na mniejsze kawałki i łączymy z warzywami.

Mieszamy składniki na sos: olej sezamowy, ocet, sos sojowy i teryiaki, sambal i syrop klonowy. Sałatkę zalewamy sosem i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. 

Orzechy ziemne siekamy i ewentualnie prażymy na suchej patelni, aż lekko się zarumienią.

Sałatkę dzielimy na porcje i każdą posypujemy arachidami.


Komentarze

  1. Mam w szafce ten makaron, ale jeszcze nic z niego nie robiłam. Dziękuję za inspirację,po powrocie z urlopu spróbuję zgłębić temat.
    Udanego weekendu i reszty sierpnia 😀

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiałam sobie wyguglać ten makaron, bo jeszcze się z nim nie spotkałam. Dla hardkorów mogłabym dodać do tej sałatki moje ogórki krokodylki :-D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty