Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd!
Składniki na 1 porcję:
- Matcha - 2g
- Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml
- Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka
- Cukier różany do dekoracji
Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka.
Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.
Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka.
Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem.
W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.
Przepięknie wygląda, aż szkoda pić 😁a z drugiej strony jestem bardzo ciekawa połączenia smaku różanego i matchy🤔
OdpowiedzUsuń