Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Rose matcha latte

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd!

Składniki na 1 porcję:

  • Matcha - 2g
  • Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml
  • Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka
  • Cukier różany do dekoracji

Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka.


Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka. 

Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka.

Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem.

W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.

 


Komentarze

  1. Przepięknie wygląda, aż szkoda pić 😁a z drugiej strony jestem bardzo ciekawa połączenia smaku różanego i matchy🤔

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko na tym zdjęciu jest ładne! Syrop domowy z róży mam, ale takiej herbatki nie :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Matchę czasem można trafić w hiperparketach lub nawet dyskontach na tygodniu japońskim. Polecam, do ciast jest świetna!

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty