Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Crumble z porzeczkami i twarogiem

Crumble z porzeczkami i twarogiem

Pyszny i zdrowy deser - owoce z chrupiącą kruszonką i sycącym twarogiem. Sprawdzi się jako słodkie śniadanie lub deser (szczególnie, jeśli podamy je z lodami!).

Składniki na 4 porcje:

  • Porzeczki (lub inne owoce, najlepiej kwaśne) - 500g
  • Twaróg - 250g
  • Odżywka białkowa - 40g
  • Jajko - 1szt
  • Olej do natłuszczenia

Kruszonka:

  • Zimne masło - 40g
  • Mąka - 40g
  • Erytrol (lub cukier) - 40g

Zaczynamy od kruszonki. Zimne masło kroimy w kostkę. Dodajemy mąkę i erytrol lub cukier. Zagniatamy, tylko do połączenia składników. Wkładamy kruszonkę do lodówki na co najmniej 10 minut. 

Szykujemy naczynie do zapiekania, małą blaszkę lub 4 małe kokilki - smarujemy  olejem. 

Twaróg ugniatamy widelcem. Dodajemy do niego jajko i odżywkę białkową, mieszamy. Masę twarogową wykładamy do naczyń żaroodpornych. Na twarogu układamy owoce. Górę posypujemy kawałkami schłodzonej kruszonki.

Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut.

Crumble podajemy po lekkim ostudzeniu (powinno być gorące, ale nie wrzące). Najlepiej smakuje z gałką lodów.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty