Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Rose matcha latte

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd!

Składniki na 1 porcję:

  • Matcha - 2g
  • Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml
  • Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka
  • Cukier różany do dekoracji

Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka.


Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka. 

Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka.

Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem.

W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.

 


Komentarze

  1. Przepięknie wygląda, aż szkoda pić 😁a z drugiej strony jestem bardzo ciekawa połączenia smaku różanego i matchy🤔

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko na tym zdjęciu jest ładne! Syrop domowy z róży mam, ale takiej herbatki nie :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Matchę czasem można trafić w hiperparketach lub nawet dyskontach na tygodniu japońskim. Polecam, do ciast jest świetna!

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty