Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Ziemniaki z cieciorką i papryką padron - obiad z patelni

Ziemniaki z cieciorką i papryką padron - obiad z patelni

Bardzo prosty, ale zachwycający obiad z patelni. Ziemniaki z cieciorką w pomidorowym sosie, podane z hiszpańskimi paprykami padron i świeżą kolendrą.

Składniki:

Ziemniaki:
  • Ziemniaki - 1,5kg
  • Olej - 2 łyżki
  • Cebula - 2szt (razem ze szczypiorem)
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Papryczka ostra - 1szt
  • Pomidory krojone (z puszki) - 400g
  • Przyprawa do burrito (lub inna meksykańska) - 2 łyżeczki
  • Ciecierzyca gotowana (z puszki) - 220g
  • Świeża kolendra - liście
Papryki:
  • Papryki padron - 250g
  • Masło klarowane (lub oliwa) - 1 łyżka
  • Sól i pieprz do smaku (najlepiej świeżo mielone)

Cebulę i papryczkę ostrą kroimy w kostkę, szczypiorek siekamy, czosnek przeciskamy. Smażymy na oleju kilka minut. Zdejmujemy z patelni.
Ziemniaki dokładnie szorujemy i kroimy w plasterki. Dodajemy na patelnię i smażymy, aż lekko się zarumienią. Dodajemy z powrotem cebulę, czosnek i papryczkę, dolewamy pomidory, pół szklanki wody i przyprawę meksykańską. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie (około 20 minut). W razie potrzeby dolewamy trochę wody i mieszamy. Dodajemy odcedzoną cieciorkę i dusimy jeszcze 5 minut.

Papryki padron przygotowujemy w tradycyjny hiszpański sposób, czyli bardzo prosto. Papryczki myjemy, osuszamy. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem (tradycyjnie jest to oliwa, ale masło klarowane też sprawdziło się super). Obsypujemy solą i pieprzem. Smażymy, aż zarumieni się z każdej strony, a na skórce zrobią się bąble.

Na talerze nakładamy porcję ziemniaków i posypujemy świeżą posiekaną kolendrą. Obok dajemy papryczki - jemy je łapiąc za ogonek.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty