Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Ziemniaki z cieciorką i papryką padron - obiad z patelni
Bardzo prosty, ale zachwycający obiad z patelni. Ziemniaki z cieciorką w pomidorowym sosie, podane z hiszpańskimi paprykami padron i świeżą kolendrą.
Składniki:
- Ziemniaki - 1,5kg
- Olej - 2 łyżki
- Cebula - 2szt (razem ze szczypiorem)
- Czosnek - 2 ząbki
- Papryczka ostra - 1szt
- Pomidory krojone (z puszki) - 400g
- Przyprawa do burrito (lub inna meksykańska) - 2 łyżeczki
- Ciecierzyca gotowana (z puszki) - 220g
- Świeża kolendra - liście
- Papryki padron - 250g
- Masło klarowane (lub oliwa) - 1 łyżka
- Sól i pieprz do smaku (najlepiej świeżo mielone)
Cebulę i papryczkę ostrą kroimy w kostkę, szczypiorek siekamy, czosnek przeciskamy. Smażymy na oleju kilka minut. Zdejmujemy z patelni.
Ziemniaki dokładnie szorujemy i kroimy w plasterki. Dodajemy na patelnię i smażymy, aż lekko się zarumienią. Dodajemy z powrotem cebulę, czosnek i papryczkę, dolewamy pomidory, pół szklanki wody i przyprawę meksykańską. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie (około 20 minut). W razie potrzeby dolewamy trochę wody i mieszamy. Dodajemy odcedzoną cieciorkę i dusimy jeszcze 5 minut.
Papryki padron przygotowujemy w tradycyjny hiszpański sposób, czyli bardzo prosto. Papryczki myjemy, osuszamy. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem (tradycyjnie jest to oliwa, ale masło klarowane też sprawdziło się super). Obsypujemy solą i pieprzem. Smażymy, aż zarumieni się z każdej strony, a na skórce zrobią się bąble.
Na talerze nakładamy porcję ziemniaków i posypujemy świeżą posiekaną kolendrą. Obok dajemy papryczki - jemy je łapiąc za ogonek.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz