Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Goleń wołowa w warzywach z szybkowaru

Goleń wołowa w warzywach z szybkowaru

Tak przygotowana wołowina jest wyjątkowo miękka i delikatna, wręcz rozpływa się w ustach. Uduszona w warzywach, jest pełna smaku i aromatu.

Składniki:

  • Goleń wołowa - 2 grube plastry
  • Olej - 1 łyżka
  • Marchew - 1szt
  • Pietruszka - 1szt
  • Seler naciowy - 3 łodygi
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Cebula - 1szt
  • Pomidory krojone (w puszce) - 400g
  • Sos sojowy jasny - 1 łyżka
  • Bazylia suszona - 1 łyżeczka
  • Papryka słodka - 1 łyżeczka
  • Woda - pół szklanki
  • Rozmaryn - 2-3 gałązki
  • Sól, pieprz
  • Liść laurowy - 2szt
  • Ziele angielskie - 4szt

Szykujemy warzywa - marchew, pietruszkę, selera naciowego i cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy.

Na patelni na oleju przesmażamy plastry mięsa z obu stron przez kilka minut, do lekkiego zarumienienia. Zdejmujemy mięso z patelni i odstawiamy. Teraz przesmażamy pokrojone warzywa, aż zmiękną.
Do szybkowaru wlewamy pomidory i wodę, dodajemy liście laurowe, ziele, rozmaryn, sos sojowy, przyprawy, przesmażone warzywa i mięso.

Goleń wołowa w warzywach z szybkowaru
 

Gotujemy na małym 30 minut od momentu złapania ciśnienia. Schładzamy, otwieramy. W razie potrzeby doprawiamy. Można także zagęścić sos 1 łyżką mąki, ale nie jest to konieczne.

Podałam wołowinę z sorgo, ale dobrze sprawdzić się także inna kasza, ryż, kluseczki czy ziemniaki.
 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty