Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Goleń wołowa w warzywach z szybkowaru

Goleń wołowa w warzywach z szybkowaru

Tak przygotowana wołowina jest wyjątkowo miękka i delikatna, wręcz rozpływa się w ustach. Uduszona w warzywach, jest pełna smaku i aromatu.

Składniki:

  • Goleń wołowa - 2 grube plastry
  • Olej - 1 łyżka
  • Marchew - 1szt
  • Pietruszka - 1szt
  • Seler naciowy - 3 łodygi
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Cebula - 1szt
  • Pomidory krojone (w puszce) - 400g
  • Sos sojowy jasny - 1 łyżka
  • Bazylia suszona - 1 łyżeczka
  • Papryka słodka - 1 łyżeczka
  • Woda - pół szklanki
  • Rozmaryn - 2-3 gałązki
  • Sól, pieprz
  • Liść laurowy - 2szt
  • Ziele angielskie - 4szt

Szykujemy warzywa - marchew, pietruszkę, selera naciowego i cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy.

Na patelni na oleju przesmażamy plastry mięsa z obu stron przez kilka minut, do lekkiego zarumienienia. Zdejmujemy mięso z patelni i odstawiamy. Teraz przesmażamy pokrojone warzywa, aż zmiękną.
Do szybkowaru wlewamy pomidory i wodę, dodajemy liście laurowe, ziele, rozmaryn, sos sojowy, przyprawy, przesmażone warzywa i mięso.

Goleń wołowa w warzywach z szybkowaru
 

Gotujemy na małym 30 minut od momentu złapania ciśnienia. Schładzamy, otwieramy. W razie potrzeby doprawiamy. Można także zagęścić sos 1 łyżką mąki, ale nie jest to konieczne.

Podałam wołowinę z sorgo, ale dobrze sprawdzić się także inna kasza, ryż, kluseczki czy ziemniaki.
 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty