Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Naleśniki zapieczone w waniliowym sosie

  Naleśniki z serem, zapieczone w słodkim, waniliowym sosie z dodatkiem chrupiących płatków migdałowych. Idealne na obiad lub konkretne weekendowe śniadanie. Składniki: Naleśniki (ok 10szt.): Mąka - 240g (u mnie pszenna i orkiszowa tortowa) Jajka - 2szt Mleko - 250ml Woda (może być gazowana) - 250ml Sól - szczypta Cukier - 1 łyżeczka Olej - odrobinę na patelnię Farsz: Twaróg mielony (może być z wiaderka) - 500g Cukier - 3 łyżki Skórka pomarańczowa kandyzowana - 3 łyżeczki Sos: Śmietanka 30% - 200ml Cukier waniliowy - 2 łyżeczki Jajko - 1szt Płatki migdałowe - 2 łyżki Naleśniki. Mieszamy mąkę, mleko, wodę, jajka, sól i cukier mieszamy dokładnie. Nakładamy małymi porcjami na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię i smażymy z obu stron do lekkiego zarumienienia. Odkładamy na talerz. Farsz. Twaróg łączymy z cukrem i skórką pomarańczową. Dokładnie mieszamy. Naleśniki smarujemy farszem i zwijamy w rulon. Układamy w naczyniu żaroodpornym lub blaszce do pieczenia. Sos. Śmietankę mieszamy za

Goleń wołowa w warzywach z szybkowaru

Goleń wołowa w warzywach z szybkowaru

Tak przygotowana wołowina jest wyjątkowo miękka i delikatna, wręcz rozpływa się w ustach. Uduszona w warzywach, jest pełna smaku i aromatu.

Składniki:

  • Goleń wołowa - 2 grube plastry
  • Olej - 1 łyżka
  • Marchew - 1szt
  • Pietruszka - 1szt
  • Seler naciowy - 3 łodygi
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Cebula - 1szt
  • Pomidory krojone (w puszce) - 400g
  • Sos sojowy jasny - 1 łyżka
  • Bazylia suszona - 1 łyżeczka
  • Papryka słodka - 1 łyżeczka
  • Woda - pół szklanki
  • Rozmaryn - 2-3 gałązki
  • Sól, pieprz
  • Liść laurowy - 2szt
  • Ziele angielskie - 4szt

Szykujemy warzywa - marchew, pietruszkę, selera naciowego i cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy.

Na patelni na oleju przesmażamy plastry mięsa z obu stron przez kilka minut, do lekkiego zarumienienia. Zdejmujemy mięso z patelni i odstawiamy. Teraz przesmażamy pokrojone warzywa, aż zmiękną.
Do szybkowaru wlewamy pomidory i wodę, dodajemy liście laurowe, ziele, rozmaryn, sos sojowy, przyprawy, przesmażone warzywa i mięso.

Goleń wołowa w warzywach z szybkowaru
 

Gotujemy na małym 30 minut od momentu złapania ciśnienia. Schładzamy, otwieramy. W razie potrzeby doprawiamy. Można także zagęścić sos 1 łyżką mąki, ale nie jest to konieczne.

Podałam wołowinę z sorgo, ale dobrze sprawdzić się także inna kasza, ryż, kluseczki czy ziemniaki.
 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty