Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Wegański deser czekoladowy z tofu

Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbować ;). Jest kremowy, mocno czekoladowy i słodki dzięki dodatkowi daktyli. Jest idealny dla wegetarian i wegan (pod warunkiem użycia wegańskiej czekolady).

Składniki na 4 porcje:

  • Daktyle - 150g
  • Czekolada wegańska - 100g
  • Kakao - 15g
  • Tofu silken (tofu jedwabiste) - 300g
  • Dowolne dodatki - u mnie granat i zmiksowane maliny

Daktyle zalewamy wrzątkiem na 30 minut. Po tym czasie odcedzamy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy.
Tofu jedwabiste miksujemy z daktylami. Dodajemy czekoladę i kakao, miksujemy na gładką masę.
Masę rozkładamy do miseczek lub pucharków. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem dekorujemy owocami - najlepiej sprawdzą się kwaśniejsze owoce (maliny, granat, jeżyny), aby przełamać słodycz deseru.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty