Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Sałatka z tofu, burakiem i perłowym kuskusem
Pysznie i zdrowo - kolorowa sałatka z kuskusem perłowym. Bardzo sycąca i konkretna, idealna na pudełkowe śniadanie.
Składniki:
- Buraki - 2 małe
- Pomidory cherry lub koktajlowe - 12szt
- Sałata - 3 liście
- Kuskus perłowy - 60g
- Oregano suszone - 1/2 łyżeczki
- Płatki chilli - opcjonalnie - szczypta
- Tofu - 200g
- Olej - 1 łyżeczka
- Sos sojowy jasny - 1 łyżeczka
- Przyprawy - papryka słodka i ostra - po 1/2 łyżeczki
- Czosnek granulowany - 1/4 łyżeczki
- Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- Olej - 1 łyżka
- Ocet balsamiczny - 1 łyżka
- Syrop klonowy - 1 łyżeczka
- Ostry sos (u mnie jalapeno) - 1 łyżeczka
- Pieprz do smaku
Buraki myjemy i osuszamy. Owijamy folią aluminiową lub wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę. Po lekkim ostudzeniu obieramy i kroimy w kostkę.
Polecam piec buraki przy okazji pieczenia ciasta czy obiadu, bo zajmują mało miejsca - będzie taniej i ekologiczniej ;)
Tofu najlepiej przygotować 1 dzień wcześniej. Mieszamy sos sojowy, paprykę słodką, ostrą i czosnek granulowany. Łączymy z pokrojonym w kostki tofu i wkładamy do lodówki na noc. Przed smażeniem mieszamy z mąką ziemniaczaną, smażymy na patelni z łyżeczką oleju.
Perłowy kuskus gotujemy około 10 minut, aż będzie miękki. Odcedzamy.
Pomidorki kroimy na połówki, liście sałaty rwiemy lub kroimy. Składniki na sos mieszamy.
W miseczkach lub na talerzach układamy obok sienie składniki. Kaszę i buraczki możemy dodatkowo posypać oregano i chilli. Całość zalewamy sosem.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz