Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kebab w lawaszu / kebab w bałkańskim stylu

Kebab w bałkańskim stylu - z mięsa mielonego, z orientalnym sosem i granatem, zawinięty w cieniutki placek. To świetne połączenie smaków i aromatów, a kwaskowy, soczysty granat pasuje tu idealnie. Takie danie możecie przygotować na grillu - na pewno zachwyci wszystkich! Składniki na 4 porcje: Mięso mielone (najlepiej jagnięcina, ale może być wieprzowina) - 400g Sumak mielony - 10g Sól, pieprz Sos: Przecier pomidorowy - 200g Sumak mielony - 1 łyżeczka Kolendra ziarno mielone - 1 łyżeczka Dodatkowo: Lawasz - 4szt (około 200g) Sałata - kilka liści Cebula czerwona - 1szt Granat ziarna z 1/2 szt Kolendra świeża - kilka gałązek (ewentualnie można zastąpić pietruszką) Zaczynamy od sosu. Przecier mieszamy z sumakiem i suszoną kolendrą. Odstawiamy. Sałatę kroimy lub rwiemy, cebulę kroimy w piórka. Mięso mielone mieszamy z sumakiem, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużny kotlet. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu, na małym ogniu, aż do zarumienienia z

Sałatka z tofu, burakiem i perłowym kuskusem

Sałatka z tofu, burakiem i perłowym kuskusem

Pysznie i zdrowo - kolorowa sałatka z kuskusem perłowym. Bardzo sycąca i konkretna, idealna na pudełkowe śniadanie.

Składniki:

  • Buraki - 2 małe
  • Pomidory cherry lub koktajlowe - 12szt
  • Sałata - 3 liście
  • Kuskus perłowy - 60g
  • Oregano suszone - 1/2 łyżeczki
  • Płatki chilli - opcjonalnie - szczypta
  • Tofu - 200g
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Sos sojowy jasny - 1 łyżeczka
  • Przyprawy - papryka słodka i ostra - po 1/2 łyżeczki
  • Czosnek granulowany - 1/4 łyżeczki
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
Sos:
  • Olej - 1 łyżka
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Syrop klonowy - 1 łyżeczka
  • Ostry sos (u mnie jalapeno) - 1 łyżeczka
  • Pieprz do smaku

Buraki myjemy i osuszamy. Owijamy folią aluminiową lub wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę. Po lekkim ostudzeniu obieramy i kroimy w kostkę.
Polecam piec buraki przy okazji pieczenia ciasta czy obiadu, bo zajmują mało miejsca - będzie taniej i ekologiczniej ;)

Tofu najlepiej przygotować 1 dzień wcześniej. Mieszamy sos sojowy, paprykę słodką, ostrą i czosnek granulowany. Łączymy z pokrojonym w kostki tofu i wkładamy do lodówki na noc. Przed smażeniem mieszamy z mąką ziemniaczaną, smażymy na patelni z łyżeczką oleju.

Perłowy kuskus gotujemy około 10 minut, aż będzie miękki. Odcedzamy.

Pomidorki kroimy na połówki, liście sałaty rwiemy lub kroimy. Składniki na sos mieszamy.

W miseczkach lub na talerzach układamy obok sienie składniki. Kaszę i buraczki możemy dodatkowo posypać oregano i chilli. Całość zalewamy sosem.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty