Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka z tofu, burakiem i perłowym kuskusem

Sałatka z tofu, burakiem i perłowym kuskusem

Pysznie i zdrowo - kolorowa sałatka z kuskusem perłowym. Bardzo sycąca i konkretna, idealna na pudełkowe śniadanie.

Składniki:

  • Buraki - 2 małe
  • Pomidory cherry lub koktajlowe - 12szt
  • Sałata - 3 liście
  • Kuskus perłowy - 60g
  • Oregano suszone - 1/2 łyżeczki
  • Płatki chilli - opcjonalnie - szczypta
  • Tofu - 200g
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Sos sojowy jasny - 1 łyżeczka
  • Przyprawy - papryka słodka i ostra - po 1/2 łyżeczki
  • Czosnek granulowany - 1/4 łyżeczki
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
Sos:
  • Olej - 1 łyżka
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Syrop klonowy - 1 łyżeczka
  • Ostry sos (u mnie jalapeno) - 1 łyżeczka
  • Pieprz do smaku

Buraki myjemy i osuszamy. Owijamy folią aluminiową lub wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę. Po lekkim ostudzeniu obieramy i kroimy w kostkę.
Polecam piec buraki przy okazji pieczenia ciasta czy obiadu, bo zajmują mało miejsca - będzie taniej i ekologiczniej ;)

Tofu najlepiej przygotować 1 dzień wcześniej. Mieszamy sos sojowy, paprykę słodką, ostrą i czosnek granulowany. Łączymy z pokrojonym w kostki tofu i wkładamy do lodówki na noc. Przed smażeniem mieszamy z mąką ziemniaczaną, smażymy na patelni z łyżeczką oleju.

Perłowy kuskus gotujemy około 10 minut, aż będzie miękki. Odcedzamy.

Pomidorki kroimy na połówki, liście sałaty rwiemy lub kroimy. Składniki na sos mieszamy.

W miseczkach lub na talerzach układamy obok sienie składniki. Kaszę i buraczki możemy dodatkowo posypać oregano i chilli. Całość zalewamy sosem.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty