Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Kurczak w piekarniku halogenowym
Soczysty, aromatyczny, z chrupiącą skórką - kurczak z halogena jest idealny na niedzielny obiad.
Składniki:
- Kurczak - 1szt (u mnie około 1,3kg)
- Słonina - kilka plasterków grubości ok 2-3mm
- Olej - 2-3 łyżki
- Sos sojowy - 1 łyżka
- Sos ostry (u mnie jalapeno) - 1 łyżeczka
- Syrop klonowy - 1 łyżeczka
- Sok z cytryny - 1 łyżeczka
- Czosnek granulowany - 1/2 łyżeczki
- Papryka słodka - 1/2 łyżeczki
- Papryka wędzona - 1/4 łyżeczki
- Gorczyca - szczypta
- Oregano i tymianek suszony - po 1/2 łyżeczki
- Sól i pieprz - odrobina do smaku
Kurczaka wyjmujemy z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Można związać mu nogi, ale nie jest to konieczne. Delikatnie podważamy skórę na piersiach i wkładamy pod nią słoninę. Dzięki temu piersi pozostaną po pieczeniu wyjątkowo soczyste.
Olej mieszamy z sosem sojowym, ostrym sosem, sokiem z cytryny, syropem klonowym i wszystkimi przyprawami. Zostawiamy około 1/3 marynaty - będziemy jej używać w trakcie pieczenia. Pozostałą nacieramy kurczaka bardzo dokładnie.
Wkładamy do piecyka na dolny ruszt i pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. W międzyczasie kilka razy smarujemy go pozostawioną marynatą. Można także obrócić go w trakcie pieczenia, aby był równomiernie przypieczony.
Po godzinie sprawdzamy czy kurczak jest gotowy - można to zrobić termometrem (powinien mieć w środku co najmniej 74 stopnie) lub nakłuć gruby kawałek mięsa - jeśli wypływający płyn jest przezroczysty kurczak będzie gotowy. W razie potrzeby dopiekamy kurczaka jeszcze 5-10 minut.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz