Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Kurczak w piekarniku halogenowym

Kurczak w piekarniku halogenowym

Soczysty, aromatyczny, z chrupiącą skórką - kurczak z halogena jest idealny na niedzielny obiad.

Składniki:

  • Kurczak - 1szt (u mnie około 1,3kg)
  • Słonina - kilka plasterków grubości ok 2-3mm

  • Olej - 2-3 łyżki
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Sos ostry (u mnie jalapeno) - 1 łyżeczka
  • Syrop klonowy - 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Czosnek granulowany - 1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka - 1/2 łyżeczki
  • Papryka wędzona - 1/4 łyżeczki
  • Gorczyca - szczypta
  • Oregano i tymianek suszony - po 1/2 łyżeczki
  • Sól i pieprz - odrobina do smaku

Kurczaka wyjmujemy z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Można związać mu nogi, ale nie jest to konieczne. Delikatnie podważamy skórę na piersiach i wkładamy pod nią słoninę. Dzięki temu piersi pozostaną po pieczeniu wyjątkowo soczyste.
Olej mieszamy z sosem sojowym, ostrym sosem, sokiem z cytryny, syropem klonowym i wszystkimi przyprawami. Zostawiamy około 1/3 marynaty - będziemy jej używać w trakcie pieczenia. Pozostałą nacieramy kurczaka bardzo dokładnie.

Wkładamy do piecyka na dolny ruszt i pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. W międzyczasie kilka razy smarujemy go pozostawioną marynatą. Można także obrócić go w trakcie pieczenia, aby był równomiernie przypieczony.  
Po godzinie sprawdzamy czy kurczak jest gotowy - można to zrobić termometrem (powinien mieć w środku co najmniej 74 stopnie) lub nakłuć gruby kawałek mięsa - jeśli wypływający płyn jest przezroczysty kurczak będzie gotowy. W razie potrzeby dopiekamy kurczaka jeszcze 5-10 minut.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty