Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Naleśniki zapieczone w waniliowym sosie

  Naleśniki z serem, zapieczone w słodkim, waniliowym sosie z dodatkiem chrupiących płatków migdałowych. Idealne na obiad lub konkretne weekendowe śniadanie. Składniki: Naleśniki (ok 10szt.): Mąka - 240g (u mnie pszenna i orkiszowa tortowa) Jajka - 2szt Mleko - 250ml Woda (może być gazowana) - 250ml Sól - szczypta Cukier - 1 łyżeczka Olej - odrobinę na patelnię Farsz: Twaróg mielony (może być z wiaderka) - 500g Cukier - 3 łyżki Skórka pomarańczowa kandyzowana - 3 łyżeczki Sos: Śmietanka 30% - 200ml Cukier waniliowy - 2 łyżeczki Jajko - 1szt Płatki migdałowe - 2 łyżki Naleśniki. Mieszamy mąkę, mleko, wodę, jajka, sól i cukier mieszamy dokładnie. Nakładamy małymi porcjami na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię i smażymy z obu stron do lekkiego zarumienienia. Odkładamy na talerz. Farsz. Twaróg łączymy z cukrem i skórką pomarańczową. Dokładnie mieszamy. Naleśniki smarujemy farszem i zwijamy w rulon. Układamy w naczyniu żaroodpornym lub blaszce do pieczenia. Sos. Śmietankę mieszamy za

Kurczak w piekarniku halogenowym

Kurczak w piekarniku halogenowym

Soczysty, aromatyczny, z chrupiącą skórką - kurczak z halogena jest idealny na niedzielny obiad.

Składniki:

  • Kurczak - 1szt (u mnie około 1,3kg)
  • Słonina - kilka plasterków grubości ok 2-3mm

  • Olej - 2-3 łyżki
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Sos ostry (u mnie jalapeno) - 1 łyżeczka
  • Syrop klonowy - 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Czosnek granulowany - 1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka - 1/2 łyżeczki
  • Papryka wędzona - 1/4 łyżeczki
  • Gorczyca - szczypta
  • Oregano i tymianek suszony - po 1/2 łyżeczki
  • Sól i pieprz - odrobina do smaku

Kurczaka wyjmujemy z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Można związać mu nogi, ale nie jest to konieczne. Delikatnie podważamy skórę na piersiach i wkładamy pod nią słoninę. Dzięki temu piersi pozostaną po pieczeniu wyjątkowo soczyste.
Olej mieszamy z sosem sojowym, ostrym sosem, sokiem z cytryny, syropem klonowym i wszystkimi przyprawami. Zostawiamy około 1/3 marynaty - będziemy jej używać w trakcie pieczenia. Pozostałą nacieramy kurczaka bardzo dokładnie.

Wkładamy do piecyka na dolny ruszt i pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. W międzyczasie kilka razy smarujemy go pozostawioną marynatą. Można także obrócić go w trakcie pieczenia, aby był równomiernie przypieczony.  
Po godzinie sprawdzamy czy kurczak jest gotowy - można to zrobić termometrem (powinien mieć w środku co najmniej 74 stopnie) lub nakłuć gruby kawałek mięsa - jeśli wypływający płyn jest przezroczysty kurczak będzie gotowy. W razie potrzeby dopiekamy kurczaka jeszcze 5-10 minut.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty