Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Kurczak w piekarniku halogenowym

Kurczak w piekarniku halogenowym

Soczysty, aromatyczny, z chrupiącą skórką - kurczak z halogena jest idealny na niedzielny obiad.

Składniki:

  • Kurczak - 1szt (u mnie około 1,3kg)
  • Słonina - kilka plasterków grubości ok 2-3mm

  • Olej - 2-3 łyżki
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Sos ostry (u mnie jalapeno) - 1 łyżeczka
  • Syrop klonowy - 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Czosnek granulowany - 1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka - 1/2 łyżeczki
  • Papryka wędzona - 1/4 łyżeczki
  • Gorczyca - szczypta
  • Oregano i tymianek suszony - po 1/2 łyżeczki
  • Sól i pieprz - odrobina do smaku

Kurczaka wyjmujemy z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Można związać mu nogi, ale nie jest to konieczne. Delikatnie podważamy skórę na piersiach i wkładamy pod nią słoninę. Dzięki temu piersi pozostaną po pieczeniu wyjątkowo soczyste.
Olej mieszamy z sosem sojowym, ostrym sosem, sokiem z cytryny, syropem klonowym i wszystkimi przyprawami. Zostawiamy około 1/3 marynaty - będziemy jej używać w trakcie pieczenia. Pozostałą nacieramy kurczaka bardzo dokładnie.

Wkładamy do piecyka na dolny ruszt i pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. W międzyczasie kilka razy smarujemy go pozostawioną marynatą. Można także obrócić go w trakcie pieczenia, aby był równomiernie przypieczony.  
Po godzinie sprawdzamy czy kurczak jest gotowy - można to zrobić termometrem (powinien mieć w środku co najmniej 74 stopnie) lub nakłuć gruby kawałek mięsa - jeśli wypływający płyn jest przezroczysty kurczak będzie gotowy. W razie potrzeby dopiekamy kurczaka jeszcze 5-10 minut.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty