Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Tosty z szynką i ananasem na bogato

 Tosty z szynką i ananasem na bogato


Tosty z szynką, ananasem, oliwkami i mocno ziołowym sosem pomidorowym. Proste, ale pełne smaków danie.

Składniki:

    Chleb tostowy - 1szt (czyli ok. 20 kromek)
    Szynka - 10 plasterków
    Ser żółty - 10 plasterków
    Ananas świeży - ok 1/4 pokrojona w plasterki
    Oliwki - 30szt
    Papryka peperoni w łagodnej zalewie - 10szt

Sos pomidorowy:

    Passata pomidorowa - 200ml
    Cebula - 1szt mała
    Olej - 1 łyżeczka
    Zioła prowansalskie suszone - 1 pełna łyżeczka
    Sól i pieprz do smaku

Na początku przygotowujemy sos pomidorowy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Smażymy na oleju, aż się zeszkli. Dodajemy passatę, zioła i przyprawy. Smażymy na niedużym ogniu, aż sos będzie gęsty. Odstawiamy do ostudzenia.

Połowę chleba tostowego rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy sosem, układamy szynkę, ananasa, oliwki, papryki i na górze ser. Przykrywamy pozostałym chlebem.
Zapiekamy w tosterze, aż do mocnego zarumienienia. Podajemy od razu.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty