Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Tosty z szynką i ananasem na bogato

 Tosty z szynką i ananasem na bogato


Tosty z szynką, ananasem, oliwkami i mocno ziołowym sosem pomidorowym. Proste, ale pełne smaków danie.

Składniki:

    Chleb tostowy - 1szt (czyli ok. 20 kromek)
    Szynka - 10 plasterków
    Ser żółty - 10 plasterków
    Ananas świeży - ok 1/4 pokrojona w plasterki
    Oliwki - 30szt
    Papryka peperoni w łagodnej zalewie - 10szt

Sos pomidorowy:

    Passata pomidorowa - 200ml
    Cebula - 1szt mała
    Olej - 1 łyżeczka
    Zioła prowansalskie suszone - 1 pełna łyżeczka
    Sól i pieprz do smaku

Na początku przygotowujemy sos pomidorowy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Smażymy na oleju, aż się zeszkli. Dodajemy passatę, zioła i przyprawy. Smażymy na niedużym ogniu, aż sos będzie gęsty. Odstawiamy do ostudzenia.

Połowę chleba tostowego rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy sosem, układamy szynkę, ananasa, oliwki, papryki i na górze ser. Przykrywamy pozostałym chlebem.
Zapiekamy w tosterze, aż do mocnego zarumienienia. Podajemy od razu.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty