Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Kremowy sernik ze słonym karmelem

Kremowy sernik ze słonym karmelem

Sernik z dodatkiem serka mascarpone - wyjątkowo delikatny, śmietankowy i kremowy. Polany domowym słonym karmelem i posypany prażonymi płatkami migdałowymi.

Składniki:

Spód:
  • Herbatniki - 200g
  • Masło - 80g
Sernik:
  • Twaróg - 500g (trzykrotnie zmielony lub z wiaderka)
  • Mascarpone - 250g
  • Śmietanka 30% - 150ml
  • Cukier - 160g
  • Jajka - 4szt
  • Kasza manna - 2 łyżki
  • Mąka ziemniaczana - 3 łyżki
  • Likier amaretto - 2 łyżki (ewentualnie odrobina aromatu migdałowego)
Słony karmel:
  • Cukier - 100g
  • Śmietanka 30% - 50ml
  • Masło - 40g
  • Sól - 1/4 łyżeczki
Dodatkowo:
  • Płatki migdałowe - 3 łyżki

Spód.
Herbatniki mielimy na gładki pył. Masło rozpuszczamy i wlewamy do herbatników. Dokładnie mieszamy.
Tortownicę 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy herbatniki i dociskamy tworząc równą powierzchnię.


Masa serowa.
Jajka ucieramy z cukrem, nie miksujemy. Dodajemy twaróg, mascarpone, śmietankę. Kiedy dobrze się połączą, dodajemy mąkę i kaszę mannę. Na końcu dodajemy likier amaretto.
Masę serową wykładamy na spód. Pieczemy w 160 stopniach przez 75 minut. Studzimy w otwartym piekarniku.


Kiedy ciasto ostygnie, szykujemy migdały i słony karmel.

Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, na niedużym ogniu, aż lekko się zarumienią. Zdejmujemy na talerz.

Cukier wsypujemy na patelnię lub do garnka z grubym dnem. Podgrzewamy na sporym ogniu, co jakiś czas mieszając silikonową łyżką (drewniana się nie nadaje). Cukier powinien się rozpuścić i mieć jasno brązowy kolor. Ważne aby go nie spalić, bo stanie się gorzki.
Kiedy cukier całkowicie się rozpuści i nabierze koloru dodajemy masło i szybko mieszamy, cały czas trzymając na sporym ogniu. Masło zatrzyma proces karmelizacji. Na końcu dodajemy śmietankę i sól. Mieszamy do uzyskania ładnej konsystencji.
Karmel rozprowadzamy na ostudzonym cieście. Górę posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do lodówki do schłodzenia.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty