Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Kremowy sernik ze słonym karmelem

Kremowy sernik ze słonym karmelem

Sernik z dodatkiem serka mascarpone - wyjątkowo delikatny, śmietankowy i kremowy. Polany domowym słonym karmelem i posypany prażonymi płatkami migdałowymi.

Składniki:

Spód:
  • Herbatniki - 200g
  • Masło - 80g
Sernik:
  • Twaróg - 500g (trzykrotnie zmielony lub z wiaderka)
  • Mascarpone - 250g
  • Śmietanka 30% - 150ml
  • Cukier - 160g
  • Jajka - 4szt
  • Kasza manna - 2 łyżki
  • Mąka ziemniaczana - 3 łyżki
  • Likier amaretto - 2 łyżki (ewentualnie odrobina aromatu migdałowego)
Słony karmel:
  • Cukier - 100g
  • Śmietanka 30% - 50ml
  • Masło - 40g
  • Sól - 1/4 łyżeczki
Dodatkowo:
  • Płatki migdałowe - 3 łyżki

Spód.
Herbatniki mielimy na gładki pył. Masło rozpuszczamy i wlewamy do herbatników. Dokładnie mieszamy.
Tortownicę 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy herbatniki i dociskamy tworząc równą powierzchnię.


Masa serowa.
Jajka ucieramy z cukrem, nie miksujemy. Dodajemy twaróg, mascarpone, śmietankę. Kiedy dobrze się połączą, dodajemy mąkę i kaszę mannę. Na końcu dodajemy likier amaretto.
Masę serową wykładamy na spód. Pieczemy w 160 stopniach przez 75 minut. Studzimy w otwartym piekarniku.


Kiedy ciasto ostygnie, szykujemy migdały i słony karmel.

Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, na niedużym ogniu, aż lekko się zarumienią. Zdejmujemy na talerz.

Cukier wsypujemy na patelnię lub do garnka z grubym dnem. Podgrzewamy na sporym ogniu, co jakiś czas mieszając silikonową łyżką (drewniana się nie nadaje). Cukier powinien się rozpuścić i mieć jasno brązowy kolor. Ważne aby go nie spalić, bo stanie się gorzki.
Kiedy cukier całkowicie się rozpuści i nabierze koloru dodajemy masło i szybko mieszamy, cały czas trzymając na sporym ogniu. Masło zatrzyma proces karmelizacji. Na końcu dodajemy śmietankę i sól. Mieszamy do uzyskania ładnej konsystencji.
Karmel rozprowadzamy na ostudzonym cieście. Górę posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do lodówki do schłodzenia.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty