Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Kremowy sernik ze słonym karmelem

Kremowy sernik ze słonym karmelem

Sernik z dodatkiem serka mascarpone - wyjątkowo delikatny, śmietankowy i kremowy. Polany domowym słonym karmelem i posypany prażonymi płatkami migdałowymi.

Składniki:

Spód:
  • Herbatniki - 200g
  • Masło - 80g
Sernik:
  • Twaróg - 500g (trzykrotnie zmielony lub z wiaderka)
  • Mascarpone - 250g
  • Śmietanka 30% - 150ml
  • Cukier - 160g
  • Jajka - 4szt
  • Kasza manna - 2 łyżki
  • Mąka ziemniaczana - 3 łyżki
  • Likier amaretto - 2 łyżki (ewentualnie odrobina aromatu migdałowego)
Słony karmel:
  • Cukier - 100g
  • Śmietanka 30% - 50ml
  • Masło - 40g
  • Sól - 1/4 łyżeczki
Dodatkowo:
  • Płatki migdałowe - 3 łyżki

Spód.
Herbatniki mielimy na gładki pył. Masło rozpuszczamy i wlewamy do herbatników. Dokładnie mieszamy.
Tortownicę 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy herbatniki i dociskamy tworząc równą powierzchnię.


Masa serowa.
Jajka ucieramy z cukrem, nie miksujemy. Dodajemy twaróg, mascarpone, śmietankę. Kiedy dobrze się połączą, dodajemy mąkę i kaszę mannę. Na końcu dodajemy likier amaretto.
Masę serową wykładamy na spód. Pieczemy w 160 stopniach przez 75 minut. Studzimy w otwartym piekarniku.


Kiedy ciasto ostygnie, szykujemy migdały i słony karmel.

Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, na niedużym ogniu, aż lekko się zarumienią. Zdejmujemy na talerz.

Cukier wsypujemy na patelnię lub do garnka z grubym dnem. Podgrzewamy na sporym ogniu, co jakiś czas mieszając silikonową łyżką (drewniana się nie nadaje). Cukier powinien się rozpuścić i mieć jasno brązowy kolor. Ważne aby go nie spalić, bo stanie się gorzki.
Kiedy cukier całkowicie się rozpuści i nabierze koloru dodajemy masło i szybko mieszamy, cały czas trzymając na sporym ogniu. Masło zatrzyma proces karmelizacji. Na końcu dodajemy śmietankę i sól. Mieszamy do uzyskania ładnej konsystencji.
Karmel rozprowadzamy na ostudzonym cieście. Górę posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do lodówki do schłodzenia.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty