Biszkopt przełożony słonymi orzechami i słodką masą kajmakową - idealne połączenie.
Składniki:
-
Mąka pszenna - 130g
-
Mąka ziemniaczana - 70g
-
Jajko - 6szt
-
Cukier - 120g
-
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Warstwa orzechowa:
-
Masło orzechowe 100% z kawałkami orzechów - 6 dużych łyżek
Masa kajmakowa:
-
Budyń duży karmelowy bez cukru - 1szt
-
Mleko - 0,5 l
-
Masa kajmakowa w puszce - 1szt (460g)
Do posypania:
-
Prażone kruszone ziarna kakaowca
Masa:
Do masy potrzebny jest nam duży budyń (na 0,7l mleka). Najlepiej
karmelowy, ale sprawdzi się też krówkowy, waniliowy lub śmietankowy.
Ważne, aby był bez cukru, bo kajmak jest bardzo słodki.
Budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem z opakowania, ale w 0,5l mleka, aby był gęsty. Studzimy.
Z masy kajmakowej odkładamy 2 łyżki (na polewę). Resztę miksujemy z zimnym budyniem.
Biszkopt.
Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę z
odrobiną cukru. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Do żółtek dodajemy mąki i
proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy białka i delikatnie mieszamy.
Biszkopt pieczemy na dużej blasze (35x40cm) w 180 stopniach przez 35 minut.
Po tym czasie, jeszcze ciepły musimy zwinąć w roladę (wzdłuż dłuższego
boku). Polecam pieczenie na papierze do pieczenia - wtedy nie trzeba go
zdejmować - zawijamy ciasto razem z papierem. Zrolowane ciasto
przygniatamy (np. deską do krojenia) i pozostawiamy na 2 minuty. Po tym
czasie rozwijamy - ciasto będzie już miało kształt rolady i nie powinno
się łamać. Zdejmujemy papier.
Biszkopt smarujemy masłem orzechowym (można lekko podgrzać, aby łatwiej
rozsmarować), masą kajmakową i zawijamy. Całość owijamy folią aluminiową
i zostawiamy w lodówce na kilka godzin. Po tym czasie rozwijamy,
polewamy resztą kajmaku (po podgrzaniu kajmak będzie płynny) i
posypujemy prażonymi ziarnami kakaowca.

Komentarze
Prześlij komentarz