Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Genialna sałatka ze szparagami i perłowym kuskusem

Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. Ta sałatka zdecydowanie jest najlepszą, jaką jadłam od bardzo dawna - pyszna, delikatna, z chrupiącymi pestkami dyni. Koniecznie wypróbujcie! Składniki na 2 porcje: Szparagi zielone - 1/2 pęczka Kuskus perłowy - 100g Suszone pomidory z oleju - 2 łyżki Fasola biała w puszki (u mnie Jaś Karłowy) - 120g Pestki dyni - 2 łyżki Sos: Olej spod suszonych pomidorów - 1 łyżka Sok z cytryny - 1 łyżeczka Syrop klonowy - 1 łyżeczka Papryka wędzona mielona - szczypta Bazylia suszona - 1 łyżeczka Pieprz mielony - do smaku Szparagi łamiemy, w razie potrzeby obieramy. Kroimy na kawałki. Szparagi wrzucamy na wrzątek na 3 minuty. Odcedzamy, przelewamy delikatnie zimną wodą. Kuskus perłowy gotujemy około 10 minut, aż będzie miękki. Odcedzamy i mieszamy. Suszone pomidory kroimy na kawałki, a fasolę odcedzamy.  Olej mieszamy z sokiem z cytryny, syropem klonowym, papryką wędzoną, bazylią i pieprzem. Łączymy sos ze szparagami, kuskuse

Rolada kajmakowo - orzechowa - z kawałkami orzechów!




Biszkopt przełożony słonymi orzechami i słodką masą kajmakową - idealne połączenie.

Składniki:

Biszkopt:
  • Mąka pszenna - 130g
  • Mąka ziemniaczana - 70g
  • Jajko - 6szt
  • Cukier - 120g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

    Warstwa orzechowa:

  • Masło orzechowe 100% z kawałkami orzechów - 6 dużych łyżek

    Masa kajmakowa:

  • Budyń duży karmelowy bez cukru - 1szt
  • Mleko - 0,5 l
  • Masa kajmakowa w puszce - 1szt (460g)

    Do posypania:

  • Prażone kruszone ziarna kakaowca

Masa:
Do masy potrzebny jest nam duży budyń (na 0,7l mleka). Najlepiej karmelowy, ale sprawdzi się też krówkowy, waniliowy lub śmietankowy. Ważne, aby był bez cukru, bo kajmak jest bardzo słodki.
Budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem z opakowania, ale w 0,5l mleka, aby był gęsty. Studzimy.

Z masy kajmakowej odkładamy 2 łyżki (na polewę). Resztę miksujemy z zimnym budyniem.

Biszkopt.
Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną cukru. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Do żółtek dodajemy mąki i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy białka i delikatnie mieszamy.

Biszkopt pieczemy na dużej blasze (35x40cm) w 180 stopniach przez 35 minut.

Po tym czasie, jeszcze ciepły musimy zwinąć w roladę (wzdłuż dłuższego boku). Polecam pieczenie na papierze do pieczenia - wtedy nie trzeba go zdejmować - zawijamy ciasto razem z papierem. Zrolowane ciasto przygniatamy (np. deską do krojenia) i pozostawiamy na 2 minuty. Po tym czasie rozwijamy - ciasto będzie już miało kształt rolady i nie powinno się łamać. Zdejmujemy papier.

Biszkopt smarujemy masłem orzechowym (można lekko podgrzać, aby łatwiej rozsmarować), masą kajmakową i zawijamy. Całość owijamy folią aluminiową i zostawiamy w lodówce na kilka godzin. Po tym czasie rozwijamy, polewamy resztą kajmaku (po podgrzaniu kajmak będzie płynny) i posypujemy prażonymi ziarnami kakaowca.



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty