Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Rolada kajmakowo - orzechowa - z kawałkami orzechów!




Biszkopt przełożony słonymi orzechami i słodką masą kajmakową - idealne połączenie.

Składniki:

Biszkopt:
  • Mąka pszenna - 130g
  • Mąka ziemniaczana - 70g
  • Jajko - 6szt
  • Cukier - 120g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

    Warstwa orzechowa:

  • Masło orzechowe 100% z kawałkami orzechów - 6 dużych łyżek

    Masa kajmakowa:

  • Budyń duży karmelowy bez cukru - 1szt
  • Mleko - 0,5 l
  • Masa kajmakowa w puszce - 1szt (460g)

    Do posypania:

  • Prażone kruszone ziarna kakaowca

Masa:
Do masy potrzebny jest nam duży budyń (na 0,7l mleka). Najlepiej karmelowy, ale sprawdzi się też krówkowy, waniliowy lub śmietankowy. Ważne, aby był bez cukru, bo kajmak jest bardzo słodki.
Budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem z opakowania, ale w 0,5l mleka, aby był gęsty. Studzimy.

Z masy kajmakowej odkładamy 2 łyżki (na polewę). Resztę miksujemy z zimnym budyniem.

Biszkopt.
Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną cukru. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Do żółtek dodajemy mąki i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy białka i delikatnie mieszamy.

Biszkopt pieczemy na dużej blasze (35x40cm) w 180 stopniach przez 35 minut.

Po tym czasie, jeszcze ciepły musimy zwinąć w roladę (wzdłuż dłuższego boku). Polecam pieczenie na papierze do pieczenia - wtedy nie trzeba go zdejmować - zawijamy ciasto razem z papierem. Zrolowane ciasto przygniatamy (np. deską do krojenia) i pozostawiamy na 2 minuty. Po tym czasie rozwijamy - ciasto będzie już miało kształt rolady i nie powinno się łamać. Zdejmujemy papier.

Biszkopt smarujemy masłem orzechowym (można lekko podgrzać, aby łatwiej rozsmarować), masą kajmakową i zawijamy. Całość owijamy folią aluminiową i zostawiamy w lodówce na kilka godzin. Po tym czasie rozwijamy, polewamy resztą kajmaku (po podgrzaniu kajmak będzie płynny) i posypujemy prażonymi ziarnami kakaowca.



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty