Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Boczek pieczony po azjatycku






Bardzo prosty przepis na wyjątkowe danie! Soczysty i aromatyczny boczek pachnący sezamem.

Składniki:
  • Boczek surowy - 1kg
    Marynata:
  • Pasta miso - 2 łyżki
  • Olej sezamowy - 1 łyżka
  • Sambal oelek - 1 łyżka
  • Kumin - 1 łyżeczka
  • Kolendra suszona mielona - 1 łyżeczka
  • Trawa cytrynowa mielona - 1/2 łyżeczki
  • Liście kafir - 4szt
  • Ocet - 1 łyżka
  • Cukier brązowy - 1 łyżka



Wszystkie składniki marynaty mieszamy i nacieramy nimi boczek. Najlepiej zrobić do dzień wcześniej i zostawić boczek w marynacie na całą noc.

Wyciągamy go z lodówki na co najmniej godzinę przed pieczeniem, aby nabrał temperatury pokojowej. Przed pieczeniem wyjmujemy liści.

Pieczemy bez przykrycia w 180 stopniach przez 90 - 100 minut co 3o minut obracając. Jeśli wasz kawałek boczku jest gruby można wydłużyć pieczenie do 120 minut.

Ja podawałam plastry boczku z pieczonymi kolorowymi warzywami - ziemniakami, burakami i marchewką.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty