Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Drożdżówki wianuszki serowo - orzechowe z lukrem




Puszyste słodkie bułeczki z masą serowo - orzechową, polane lukrem i posypane skórką pomarańczową.

Składniki na 4 porcje:


          Bułeczki:
  • Mąka - 220g
  • Cukier - 25g
  • Masło ciepłe - 25g
  • Drożdże - 20g
  • Jajko - 1
  • Mleko - 100ml

    Nadzienie:

  • Twaróg półtłusty - 200g
  • Orzechy włoskie mielone - 30g
  • Cukier - 40g
  • Rum - 2 łyżki
  • Aromat rumowy - kilka kropel (opcjonalnie)
  • Przyprawa do sernika - 1 łyżeczka

    Lukier:

  • Cukier - 3 łyżki
  • Sok z cytryny - 1 łyżka

    Do posypania:

  • Skórka pomarańczowa

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Mieszamy z pozostałymi składnikami na bułeczki i zagniatamy, aż masa będzie elastyczna. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.

Masa:
Twaróg ugniatamy widelcem. Nie trzeba go mielić. Mieszamy z cukrem, rumem, orzechami, przyprawą i aromatem.


Sposób zawijania drożdżówek zaczerpnęłam z bloga najlepszesmakolyki.pl. Jest bardzo prosty, a bułeczki wychodzą śliczne.

Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy do masą serowo-orzechową i zwijamy w rulon. Rulon tniemy na pół (nie do samego końca). Końcówki zaplatamy. Zaplecione ciasto układamy w wianuszek.

Zostawiamy jeszcze na pół godziny do wyrośnięcia.



Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.

Cukier ucieramy z sokiem z cytryny. Tak przygotowanym polewamy drożdżówki po wystygnięciu. Na końcu posypujemy skórką pomarańczową. Po zastygnięciu lukru drożdżówki są gotowe do jedzenia.



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty