Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Drożdżówki wianuszki serowo - orzechowe z lukrem




Puszyste słodkie bułeczki z masą serowo - orzechową, polane lukrem i posypane skórką pomarańczową.

Składniki na 4 porcje:


          Bułeczki:
  • Mąka - 220g
  • Cukier - 25g
  • Masło ciepłe - 25g
  • Drożdże - 20g
  • Jajko - 1
  • Mleko - 100ml

    Nadzienie:

  • Twaróg półtłusty - 200g
  • Orzechy włoskie mielone - 30g
  • Cukier - 40g
  • Rum - 2 łyżki
  • Aromat rumowy - kilka kropel (opcjonalnie)
  • Przyprawa do sernika - 1 łyżeczka

    Lukier:

  • Cukier - 3 łyżki
  • Sok z cytryny - 1 łyżka

    Do posypania:

  • Skórka pomarańczowa

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Mieszamy z pozostałymi składnikami na bułeczki i zagniatamy, aż masa będzie elastyczna. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.

Masa:
Twaróg ugniatamy widelcem. Nie trzeba go mielić. Mieszamy z cukrem, rumem, orzechami, przyprawą i aromatem.


Sposób zawijania drożdżówek zaczerpnęłam z bloga najlepszesmakolyki.pl. Jest bardzo prosty, a bułeczki wychodzą śliczne.

Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy do masą serowo-orzechową i zwijamy w rulon. Rulon tniemy na pół (nie do samego końca). Końcówki zaplatamy. Zaplecione ciasto układamy w wianuszek.

Zostawiamy jeszcze na pół godziny do wyrośnięcia.



Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.

Cukier ucieramy z sokiem z cytryny. Tak przygotowanym polewamy drożdżówki po wystygnięciu. Na końcu posypujemy skórką pomarańczową. Po zastygnięciu lukru drożdżówki są gotowe do jedzenia.



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty