Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Biszkoptowe mini torciki kawowo-jagodowe


Wykwintny deser na specjalną okazję. Dość pracochłonny, ale wygląda i smakuje wspaniale.

Składniki (na 6 torcików):
  
          Biszkopt:
  • Mąka pszenna - 130g
  • Mąka ziemniaczana - 70g
  • Jajko - 6szt
  • Cukier - 120g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

    Masa:
  • Jogurt naturalny grecki - 400g
  • Jajko - 3szt
  • Alkohol (u mnie porterówka) - 50ml
  • Kawa rozpuszczalna - 3 łyżeczki
  • Kakao - 2 łyżeczki
  • Żelatyna - 2 łyżki płaskie
  • Cukier - 50g

  • Masa jagodowa:
  • Jagody (mogą być mrożone) - 1 szklanka
  • Cukier - 1 łyżka
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka

    Dodatkowo:
  • Alkohol do nasączenia biszkoptu - 25ml
  • Kakao do posypania całości


Biszkopt:
Białka ubijamy z odrobiną cukru na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z resztą cukru, aż się rozpuści. Do żółtek dodajemy mąki i proszek do pieczenia, nadal miksujemy. Na końcu mieszamy delikatnie z pianą z białek. Wykładamy na dużą blachę - ja używałam blachy dołączonej do piekarnika (35x40cm). Pieczemy w 180 stopniach przez 35 - 40 minut. Po ostygnięciu wycinamy szklanką z biszkoptu koła. Każde kółko nasączamy alkoholem zmieszanym z przegotowaną wodą w proporcji 1:1. Ja używałam porterówki, ale może być także likier kawowy albo rum.
Wyszło mi 18 kółek.

Masa:
Jajka szorujemy i sparzamy. Miksujemy z cukrem, aż do uzyskania gładkiej białej masy. Dodajemy jogurt , kawę, kakao i alkohol - taki sam, jak do nasączenia biszkoptów. Na końcu dodajemy żelatynę (przygotowaną zgodnie z instrukcją). Dobrze mieszamy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aż masa zgęstnieje. Co jakiś czas można masę przemieszać, aby równomiernie gęstniała.

Jagody:
Jagody mieszany z cukrem i na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia - z jagód wypłynie sok. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Kiedy masa zgęstnieje wyłączamy ogień i odstawiamy do przestygnięcia.

Składamy torciki.
Na jedno biszkoptowe kółko wykładamy jagody, masę kawową, drugi blat biszkoptowy, jagody, masę kawową, trzeci blat biszkoptowy i znów jagody. Torciki wstawiamy do lodówki - najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypujemy gorzkim kakao.



 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty