Wykwintny deser na specjalną okazję. Dość pracochłonny, ale wygląda i smakuje wspaniale.
Składniki (na 6 torcików):
Biszkopt:
-
Mąka pszenna - 130g
-
Mąka ziemniaczana - 70g
-
Jajko - 6szt
-
Cukier - 120g
-
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Masa:
-
Jogurt naturalny grecki - 400g
-
Jajko - 3szt
-
Alkohol (u mnie porterówka) - 50ml
-
Kawa rozpuszczalna - 3 łyżeczki
-
Kakao - 2 łyżeczki
-
Żelatyna - 2 łyżki płaskie
-
Cukier - 50g
-
Masa jagodowa:
-
Jagody (mogą być mrożone) - 1 szklanka
-
Cukier - 1 łyżka
-
Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
Dodatkowo:
-
Alkohol do nasączenia biszkoptu - 25ml
-
Kakao do posypania całości
Biszkopt:
Białka ubijamy z odrobiną cukru na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z
resztą cukru, aż się rozpuści. Do żółtek dodajemy mąki i proszek do
pieczenia, nadal miksujemy. Na końcu mieszamy delikatnie z pianą z
białek. Wykładamy na dużą blachę - ja używałam blachy dołączonej do
piekarnika (35x40cm). Pieczemy w 180 stopniach przez 35 - 40 minut. Po
ostygnięciu wycinamy szklanką z biszkoptu koła. Każde kółko nasączamy
alkoholem zmieszanym z przegotowaną wodą w proporcji 1:1. Ja używałam
porterówki, ale może być także likier kawowy albo rum.
Wyszło mi 18 kółek.
Masa:
Jajka szorujemy i sparzamy. Miksujemy z cukrem, aż do uzyskania gładkiej
białej masy. Dodajemy jogurt , kawę, kakao i alkohol - taki sam, jak
do nasączenia biszkoptów. Na końcu dodajemy żelatynę (przygotowaną
zgodnie z instrukcją). Dobrze mieszamy. Wstawiamy do lodówki na kilka
godzin, aż masa zgęstnieje. Co jakiś czas można masę przemieszać, aby
równomiernie gęstniała.
Jagody:
Jagody mieszany z cukrem i na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia - z
jagód wypłynie sok. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Kiedy masa
zgęstnieje wyłączamy ogień i odstawiamy do przestygnięcia.
Składamy torciki.
Na jedno biszkoptowe kółko wykładamy jagody, masę kawową, drugi blat
biszkoptowy, jagody, masę kawową, trzeci blat biszkoptowy i znów jagody.
Torciki wstawiamy do lodówki - najlepiej na całą noc. Przed podaniem
posypujemy gorzkim kakao.


Komentarze
Prześlij komentarz