Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Bubble coffee - kawa z kuleczkami tapioki

Bubble coffee czyli mleczna kawa z kulkami tapioki, to napój, który przez ostatnich kilka lat stał się szalenie popularny. Samodzielne zrobienie go w domu jest bardzo proste i łatwo dostosować go do własnych preferencji smakowych. Składniki: Tapioka perełki - 2 łyżki Mleko - 300ml Espresso - 2 porcje po 30ml Syrop smakowy, u mnie kokosowy - 2 łyżeczki (lub więcej, jeśli lubicie słodką kawę) Tapiokę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż kuleczki będą przezroczyste. Długość gotowania zależy od wielkości perełek - małe gotują się około 20 minut, duże ponad 30. Ważne, żeby perełki tapioki wrzucać do wrzątku i co jakiś czas mieszać aby się nie sklejały. Po ugotowaniu przelewamy je zimną wodą i mieszamy. Do szklanek wlewamy syrop, wkładamy kulki, zalewamy mlekiem (może być spienione). Na koniec dolewamy kawę. Jeśli chcecie zachować warstwy, espresso należy wlewać powoli po łyżeczce.  Taką kawą na pewno zaskoczycie swoich gości ;)

Tarta gryczana z boczkiem ziemniakami i bryndzą


Wytrawne ciasto gryczane z wiejskimi dodatkami - bardzo konkretne danie! Dzięki użyciu tylko mąki gryczanej, wypiek jest bezglutenowy.

Składniki:

         Ciasto gryczane:
  • Mąka gryczana - 220g
  • Jajko - 1szt
  • Sól - szczypta
  • Jogurt naturalny - 1 łyżka
  • Masło (zimne) - 100g

    Dodatki:
  • Ziemniaki - 6 małych
  • Bryndza - 125g
  • Boczek - 100g
  • Cebula - 1 szt
  • Pieprz

Składniki na ciasto zagniatamy. Ważne, aby masło było zimne, pokrojone na mniejsze kawałki. Ciasto powinny się połączyć, ale nadal pozostać kruche.
Wkładamy do lodówki na pół godziny.

W tym czasie kroimy boczek w kostkę i cebulę na wiórka. Smażymy na patelni (najpierw boczek, a kiedy będzie już chrupiący dodajemy cebulę i przyprawiamy pieprzem). Ziemniaki obieramy i gotujemy na półtwardo. Kroimy na plasterki


Zimne ciasto rozwałkowujemy i za pomocą wałka do ciasta przenosimy na natłuszczoną blachę do tarty. Dokładnie wykładamy blachę i nakłuwamy widelcem. Samo ciasto pieczemy 10 minut w 190 stopniach. 


Na podpieczone ciasto wykładamy boczek z cebulą, połowę bryndzy, pokrojone ziemniaki i resztę bryndzy na górę.

Dopiekamy jeszcze 25 minut w 190 stopniach.

Tarta jest pyszna od razu po upieczeniu i następnego dnia po podgrzaniu. Ciasto jest kruche, ale nie sypie się.  




Mąka gryczana ma mocny, specyficzny smak. Ja go uwielbiam, ale jeśli Wam nie odpowiada
użyjcie mąki owsianej, orkiszowej lub jaglanej. Robiłam już kruche ciasto z tego przepisu z różnych mąk i zawsze wychodzi!

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty