Wytrawne ciasto gryczane z wiejskimi dodatkami - bardzo konkretne danie! Dzięki użyciu tylko mąki gryczanej, wypiek jest bezglutenowy.
Składniki:
Ciasto gryczane:
-
Mąka gryczana - 220g
-
Jajko - 1szt
-
Sól - szczypta
-
Jogurt naturalny - 1 łyżka
-
Masło (zimne) - 100g
Dodatki:
-
Ziemniaki - 6 małych
-
Bryndza - 125g
-
Boczek - 100g
-
Cebula - 1 szt
-
Pieprz
Składniki na ciasto zagniatamy. Ważne, aby masło
było zimne, pokrojone na mniejsze kawałki. Ciasto powinny się połączyć,
ale nadal pozostać kruche.
Wkładamy do lodówki na pół godziny.
W tym czasie kroimy boczek w kostkę i cebulę na wiórka. Smażymy na
patelni (najpierw boczek, a kiedy będzie już chrupiący dodajemy cebulę i
przyprawiamy pieprzem). Ziemniaki obieramy i gotujemy na półtwardo.
Kroimy na plasterki
Zimne ciasto rozwałkowujemy i za pomocą wałka do ciasta przenosimy na
natłuszczoną blachę do tarty. Dokładnie wykładamy blachę i nakłuwamy
widelcem. Samo ciasto pieczemy 10 minut w 190 stopniach.
Na podpieczone ciasto wykładamy boczek z cebulą, połowę bryndzy, pokrojone ziemniaki i resztę bryndzy na górę.
Dopiekamy jeszcze 25 minut w 190 stopniach.
Tarta jest pyszna od razu po upieczeniu i następnego dnia po podgrzaniu. Ciasto jest kruche, ale nie sypie się.
Mąka gryczana ma mocny, specyficzny smak. Ja go uwielbiam, ale jeśli Wam nie odpowiada
użyjcie mąki owsianej, orkiszowej lub jaglanej. Robiłam już kruche ciasto z tego przepisu z różnych mąk i zawsze wychodzi!
Komentarze
Prześlij komentarz