Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Tarta gryczana z boczkiem ziemniakami i bryndzą


Wytrawne ciasto gryczane z wiejskimi dodatkami - bardzo konkretne danie! Dzięki użyciu tylko mąki gryczanej, wypiek jest bezglutenowy.

Składniki:

         Ciasto gryczane:
  • Mąka gryczana - 220g
  • Jajko - 1szt
  • Sól - szczypta
  • Jogurt naturalny - 1 łyżka
  • Masło (zimne) - 100g

    Dodatki:
  • Ziemniaki - 6 małych
  • Bryndza - 125g
  • Boczek - 100g
  • Cebula - 1 szt
  • Pieprz

Składniki na ciasto zagniatamy. Ważne, aby masło było zimne, pokrojone na mniejsze kawałki. Ciasto powinny się połączyć, ale nadal pozostać kruche.
Wkładamy do lodówki na pół godziny.

W tym czasie kroimy boczek w kostkę i cebulę na wiórka. Smażymy na patelni (najpierw boczek, a kiedy będzie już chrupiący dodajemy cebulę i przyprawiamy pieprzem). Ziemniaki obieramy i gotujemy na półtwardo. Kroimy na plasterki


Zimne ciasto rozwałkowujemy i za pomocą wałka do ciasta przenosimy na natłuszczoną blachę do tarty. Dokładnie wykładamy blachę i nakłuwamy widelcem. Samo ciasto pieczemy 10 minut w 190 stopniach. 


Na podpieczone ciasto wykładamy boczek z cebulą, połowę bryndzy, pokrojone ziemniaki i resztę bryndzy na górę.

Dopiekamy jeszcze 25 minut w 190 stopniach.

Tarta jest pyszna od razu po upieczeniu i następnego dnia po podgrzaniu. Ciasto jest kruche, ale nie sypie się.  




Mąka gryczana ma mocny, specyficzny smak. Ja go uwielbiam, ale jeśli Wam nie odpowiada
użyjcie mąki owsianej, orkiszowej lub jaglanej. Robiłam już kruche ciasto z tego przepisu z różnych mąk i zawsze wychodzi!

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty