Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Tarta gryczana z boczkiem ziemniakami i bryndzą


Wytrawne ciasto gryczane z wiejskimi dodatkami - bardzo konkretne danie! Dzięki użyciu tylko mąki gryczanej, wypiek jest bezglutenowy.

Składniki:

         Ciasto gryczane:
  • Mąka gryczana - 220g
  • Jajko - 1szt
  • Sól - szczypta
  • Jogurt naturalny - 1 łyżka
  • Masło (zimne) - 100g

    Dodatki:
  • Ziemniaki - 6 małych
  • Bryndza - 125g
  • Boczek - 100g
  • Cebula - 1 szt
  • Pieprz

Składniki na ciasto zagniatamy. Ważne, aby masło było zimne, pokrojone na mniejsze kawałki. Ciasto powinny się połączyć, ale nadal pozostać kruche.
Wkładamy do lodówki na pół godziny.

W tym czasie kroimy boczek w kostkę i cebulę na wiórka. Smażymy na patelni (najpierw boczek, a kiedy będzie już chrupiący dodajemy cebulę i przyprawiamy pieprzem). Ziemniaki obieramy i gotujemy na półtwardo. Kroimy na plasterki


Zimne ciasto rozwałkowujemy i za pomocą wałka do ciasta przenosimy na natłuszczoną blachę do tarty. Dokładnie wykładamy blachę i nakłuwamy widelcem. Samo ciasto pieczemy 10 minut w 190 stopniach. 


Na podpieczone ciasto wykładamy boczek z cebulą, połowę bryndzy, pokrojone ziemniaki i resztę bryndzy na górę.

Dopiekamy jeszcze 25 minut w 190 stopniach.

Tarta jest pyszna od razu po upieczeniu i następnego dnia po podgrzaniu. Ciasto jest kruche, ale nie sypie się.  




Mąka gryczana ma mocny, specyficzny smak. Ja go uwielbiam, ale jeśli Wam nie odpowiada
użyjcie mąki owsianej, orkiszowej lub jaglanej. Robiłam już kruche ciasto z tego przepisu z różnych mąk i zawsze wychodzi!

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty