Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Owoce ogrodowe pod owsianą kruszonką




Owoce ogrodowe - porzeczki, agrest, truskawki i rabarbar pod chrupiącą kruszoną z płatkami owsianymi.

Składniki (na 3 porcje):

Kruszonka:
  • Płatki owsiane - 3 łyżki
  • Mąka owsiana - 1 łyżka
  • Masło (zimne) - 1 łyżka
  • Cukier - 1 łyżka
  • Cynamon - 1/2 łyżeczki

    Owoce:
  • porzeczki czerwone - 1 garść
  • porzeczki czarne - 1 garść
  • truskawki - 1 garść
  • agrest - 1 garść
  • rabarbar - 1 łodyga
  • cukier - 1 łyżka opcjonalnie


Zimne masło kroimy na mniejsze kawałeczki i mieszamy z resztą składników na kruszonkę. Wkładamy na 10 minut do lodówki.

Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałki. Wszystkie owoce mieszamy i dodajemy cukier. Jeśli w przepisie pomijacie rabarbar to cukier też możecie pominąć - reszta owoców jest wystarczająco słodka.

Owoce wykładamy do kokilek i posypujemy kawałkami kruszonki.

Zapiekamy w 180 stopniach 15 minut. Podajemy gorące.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty