Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Owoce ogrodowe pod owsianą kruszonką




Owoce ogrodowe - porzeczki, agrest, truskawki i rabarbar pod chrupiącą kruszoną z płatkami owsianymi.

Składniki (na 3 porcje):

Kruszonka:
  • Płatki owsiane - 3 łyżki
  • Mąka owsiana - 1 łyżka
  • Masło (zimne) - 1 łyżka
  • Cukier - 1 łyżka
  • Cynamon - 1/2 łyżeczki

    Owoce:
  • porzeczki czerwone - 1 garść
  • porzeczki czarne - 1 garść
  • truskawki - 1 garść
  • agrest - 1 garść
  • rabarbar - 1 łodyga
  • cukier - 1 łyżka opcjonalnie


Zimne masło kroimy na mniejsze kawałeczki i mieszamy z resztą składników na kruszonkę. Wkładamy na 10 minut do lodówki.

Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałki. Wszystkie owoce mieszamy i dodajemy cukier. Jeśli w przepisie pomijacie rabarbar to cukier też możecie pominąć - reszta owoców jest wystarczająco słodka.

Owoce wykładamy do kokilek i posypujemy kawałkami kruszonki.

Zapiekamy w 180 stopniach 15 minut. Podajemy gorące.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty