Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Kluski na parze z truskawkami i rabarbarem / parowańce pampuchy kluchy na łachu





Pampuchy, parowańce, buchty, kluchy z łacha czy bułki na parze - smak dzieciństwa! Z truskawkami i duszonym rabarbarem są przepyszne. Z tej porcji wyszło mi 18 klusek.

Składniki:

Ciasto:
  • Mąka pszenna - 500g
  • Drożdże świeże - 30g
  • Mleko ciepłe - 250ml
  • Jajko - 2szt
  • Cukier - 30g
  • Masło w temperaturze pokojowej - 50g

    Farsz:

  • Truskawki - 400g
  • Rabarbar - 300g
  • Cukier - 2 łyżki


Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałeczki. Zasypujemy cukrem i gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając. Rabarbar powinien być miękki, a cała woda odparowana - powstanie gęsty dżem. Zostawiamy do wystygnięcia.

Ciasto:
Ciepłe mleko mieszamy z drożdżami, cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy z resztą składników na ciasto. Zagniatamy, aż będzie elastyczne i przestanie kleić się do rąk.

Ciasto pod przykryciem odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Z ciasta odrywamy po kawałku, formujemy kulkę, spłaszczamy. Na środek dajemy łyżeczkę duszonego rabarbaru i 1 dużą lub 2 małe truskawki. Ciasto "zamykamy" i formujemy kulkę.

Gotujemy na parze (ja używam do tego bambusowego koszyczka i bardzo polecam!) przez ok 10 minut. Podajemy na gorąco z cukrem, śmietaną, roztopionym masłem lub syropem klonowym.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty