Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Karczek z porzeczkami i agrestem pieczony w rękawie





Danie inspirowane przepisem Karola Okrasy - wyszło rewelacyjnie, a wymaga minimalnej pracy ;) Karczek pieczony w rękawie jest kruchy, delikatny i wręcz rozpływa się w ustach. Owoce dodają słodko-kwaśnego smaku.

Składniki:
  • Karczek - 800g
  • Owoce - porzeczki czerwone, porzeczki czarne i agrest - 350g
  • Cebula czerwona - 2szt
  • Miód - 3 łyżki
  • Powidła śliwkowe - 1 łyżka
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Olej - 1 łyżka
  • Przyprawy: pieprz, słodka i ostra papryka

Mięso kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Mieszamy sos sojowy, miód, powidła, koncentrat, sok z cytryny, olej i przyprawy. Sosem dokładnie nacieramy mięso i cebulę. Na końcu dodajemy owoce.

Pieczemy w rękawie w 180 stopniach przez godzinę. Jeśli pieczecie więcej mięsa, musicie zwiększyć czas pieczenia (licząc 1 godzinę na każdy 1kg mięsa).

Mięso podajemy z kaszą lub ryżem.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty