Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Pianka cytrynowa z Limoncello i bitą śmietaną
Lekki jak chmurka, puszysty i delikatny deser cytrynowy. Charakteru dodaje mu odrobina włoskiego likieru Limoncello.
Składniki na 4 porcje:
- Jajka - 5szt
- Cukier - 6 łyżek
- Cytryna - 2szt
- Żelatyna - 3 łyżeczki
- Limoncello - 2 łyżki
- Śmietanka kremówka - 100ml
- Cukier puder - 1 łyżka
Cytryny sparzamy. Ścieramy trochę skórki do dekoracji, wyciskamy sok.
Jajka sparzamy lub dezynfekujemy. Dzielimy na żółtka i białka. Białka z 1 łyżką cukru ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy porcjami pozostały cukier, cały czas miksując. Teraz dodajemy pojedynczo kolejne żółtka, miksujemy.
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody i podgrzewamy. Powinna się rozpuścić, ale nie doprowadzamy do zagotowania. Żelatynę, sok z cytryn i limoncello dodajemy do jajek i jeszcze raz krótko miksujemy.
Masę od razu przekładamy do szklaneczek lub pucharków i wkładamy do lodówki. Deser powinien stężeć, można go zrobić nawet dzień przed podaniem.
Przed samym podaniem przygotowujemy bitą śmietanę. Ubijamy kremówkę z cukrem pudrem, aż do uzyskania gęstej, puszystej śmietanki.
Pianki cytrynowe dekorujemy śmietanką, a górę posypujemy startą skórką z cytryny.
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Wygląda obłędnie, od razu chce się spróbować :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Dzięki!
Usuń