Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wołowina w kremowym sosie grzybowym (z szybkowaru)

Przepis na idealny niedzielny lub świąteczny obiad - miękka i soczysta wołowina, duszona w kremowym sosie z suszonych grzybów. Składniki na 4 porcje: Wołowina (pręga, łopatka, karkówka) - 500g Olej - 1 łyżka Grzyby suszone - 2 garście Cebula - 1szt Liść laurowy - 4szt Ziele angielskie - 6szt Pieprz ziarna - 1/2 łyżeczki Bulion (najlepiej wołowy) lub woda - 1/2 szklanki Sos sojowy - 1 łyżka Majeranek suszony - 1/2 łyżeczki Pieprz, sól - do smaku Mascarpone - 2 łyżki płaskie Mąka pszenna - 1 łyżka (opcjonalnie)  Mięso kroimy w większe kostki. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju aż do lekkiego zarumienienia.  Mięso przekładamy do szybkowaru, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, przepłukane grzyby suszone, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w kulkach, sos sojowy i bulion. Gotujemy przez 30 minut od złapania ciśnienia.  Po schłodzeniu szybkowaru otwieramy go. Do sosu dodajemy mascarpone i dokładnie mieszamy. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. G

Pianka cytrynowa z Limoncello i bitą śmietaną

Pianka cytrynowa z Limoncello i bitą śmietaną

 

Lekki jak chmurka, puszysty i delikatny deser cytrynowy. Charakteru dodaje mu odrobina włoskiego likieru Limoncello.
 

Składniki na 4 porcje:

Pianka:
  • Jajka - 5szt
  • Cukier - 6 łyżek
  • Cytryna - 2szt
  • Żelatyna - 3 łyżeczki
  • Limoncello - 2 łyżki
Bita śmietana:
  • Śmietanka kremówka - 100ml
  • Cukier puder - 1 łyżka

Cytryny sparzamy. Ścieramy trochę skórki do dekoracji, wyciskamy sok.
Jajka sparzamy lub dezynfekujemy. Dzielimy na żółtka i białka. Białka z 1 łyżką cukru ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy porcjami pozostały cukier, cały czas miksując. Teraz dodajemy pojedynczo kolejne żółtka, miksujemy.
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody i podgrzewamy. Powinna się rozpuścić, ale nie doprowadzamy do zagotowania. Żelatynę, sok z cytryn i limoncello dodajemy do jajek i jeszcze raz krótko miksujemy.
Masę od razu przekładamy do szklaneczek lub pucharków i wkładamy do lodówki. Deser powinien stężeć, można go zrobić nawet dzień przed podaniem.

Przed samym podaniem przygotowujemy bitą śmietanę. Ubijamy kremówkę z cukrem pudrem, aż do uzyskania gęstej, puszystej śmietanki.

Pianki cytrynowe dekorujemy śmietanką, a górę posypujemy startą skórką z cytryny.
 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty