Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wołowina w kremowym sosie grzybowym (z szybkowaru)

Przepis na idealny niedzielny lub świąteczny obiad - miękka i soczysta wołowina, duszona w kremowym sosie z suszonych grzybów. Składniki na 4 porcje: Wołowina (pręga, łopatka, karkówka) - 500g Olej - 1 łyżka Grzyby suszone - 2 garście Cebula - 1szt Liść laurowy - 4szt Ziele angielskie - 6szt Pieprz ziarna - 1/2 łyżeczki Bulion (najlepiej wołowy) lub woda - 1/2 szklanki Sos sojowy - 1 łyżka Majeranek suszony - 1/2 łyżeczki Pieprz, sól - do smaku Mascarpone - 2 łyżki płaskie Mąka pszenna - 1 łyżka (opcjonalnie)  Mięso kroimy w większe kostki. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju aż do lekkiego zarumienienia.  Mięso przekładamy do szybkowaru, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, przepłukane grzyby suszone, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w kulkach, sos sojowy i bulion. Gotujemy przez 30 minut od złapania ciśnienia.  Po schłodzeniu szybkowaru otwieramy go. Do sosu dodajemy mascarpone i dokładnie mieszamy. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. G

Lahmacun z jagnięciną - "pizza arabska"

Lahmacun z jagnięciną - "pizza arabska"

Lahmacun to bardzo popularny turecki street food. Cienki placek z mięsem i warzywami, przed podaniem często skrapiany sokiem z cytryny. Do zrobienia go użyłam jagnięciny, aby jak najlepiej zachować oryginalny smak. Lahmacun można przygotować z dodatkiem drożdży lub bez.

Składniki na 2 porcje:

Ciasto:
  • Mąka pszenna - 200g
  • Drożdże - 10g
  • Woda ciepła - 100ml
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • Sól - 1 łyżeczka płaska
Farsz:
  • Jagnięcina - 200g (ewentualnie wieprzowina)
  • Cebula - 100g
  • Czosnek - 2-3 ząbki
  • Przecier pomidorowy - 1 łyżka
  • Papryczka turecka ostra (lub chilli) - 1szt
  • Pomidor - 1szt
  • Pietruszka zielona - 1/2 natki
  • Papryka mielona ostra - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz
  • Kolendra mielona - 1/2 łyżeczki
  • Kumin mielony - 1/2 łyżeczki
  • Woda - 2 łyżki

Ciasto.
Drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki mieszamy z ciepłą wodą. Ostawiamy na 10 minut. Po tym czasie łączymy z pozostałą mąką, oliwą, i solą. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Farsz.
Cebulę i pomidora kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, papryczkę kroimy w drobną kosteczkę, a pietruszkę siekamy. Wszystkie warzywa mieszamy z surowym mięsem, przecierem, przyprawami i wodą. Mieszamy farsz dokładnie.

Wracamy do ciasta. Dzielimy je na pół. Każdą część wałkujemy na około 1/2 cm. Na górze układamy farsz.
Pieczemy w 200 stopniach 15-20 minut. Długość pieczenia zależy od grubości ciasta i farszu. Pod koniec pieczenia można włączyć funkcję opiekania od góry, aby lahmacuny ładnie się przypiekły.

Podajemy gorące, skropione sokiem z cytryny.

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty