Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Lahmacun z jagnięciną - "pizza arabska"
Lahmacun to bardzo popularny turecki street food. Cienki placek z mięsem i warzywami, przed podaniem często skrapiany sokiem z cytryny. Do zrobienia go użyłam jagnięciny, aby jak najlepiej zachować oryginalny smak. Lahmacun można przygotować z dodatkiem drożdży lub bez.
Składniki na 2 porcje:
- Mąka pszenna - 200g
- Drożdże - 10g
- Woda ciepła - 100ml
- Cukier - 1/2 łyżeczki
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka
- Sól - 1 łyżeczka płaska
- Jagnięcina - 200g (ewentualnie wieprzowina)
- Cebula - 100g
- Czosnek - 2-3 ząbki
- Przecier pomidorowy - 1 łyżka
- Papryczka turecka ostra (lub chilli) - 1szt
- Pomidor - 1szt
- Pietruszka zielona - 1/2 natki
- Papryka mielona ostra - 1/2 łyżeczki
- Pieprz
- Kolendra mielona - 1/2 łyżeczki
- Kumin mielony - 1/2 łyżeczki
- Woda - 2 łyżki
Ciasto.
Drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki mieszamy z ciepłą wodą. Ostawiamy na 10 minut. Po tym czasie łączymy z pozostałą mąką, oliwą, i solą. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Farsz.
Cebulę i pomidora kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, papryczkę kroimy w drobną kosteczkę, a pietruszkę siekamy. Wszystkie warzywa mieszamy z surowym mięsem, przecierem, przyprawami i wodą. Mieszamy farsz dokładnie.
Wracamy do ciasta. Dzielimy je na pół. Każdą część wałkujemy na około 1/2 cm. Na górze układamy farsz.
Pieczemy w 200 stopniach 15-20 minut. Długość pieczenia zależy od grubości ciasta i farszu. Pod koniec pieczenia można włączyć funkcję opiekania od góry, aby lahmacuny ładnie się przypiekły.
Podajemy gorące, skropione sokiem z cytryny.
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
kiedys robiłam, bardzo mi smakowało
OdpowiedzUsuńMi również, na pewno powtórzę ten przepis!
Usuń