Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Spaghetti z pomidorami i halloumi

Spaghetti z pomidorami i halloumi

Spaghetti ze świeżymi pomidorami i oliwą to jedno z najprostszych dań, jakie miałam okazję robić. Mimo to, zachwyca smakiem i aromatem. Świeże pomidory i bazylia oraz dobrej jakości oliwa wystarczają, aby stworzyć idealny obiad. Podałam makaron ze smażonym serem halloumi.

Składniki na 4 porcje:

  • Spaghetti (u mnie bazyliowe) - 250g
  • Pomidory - 4szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Płatki chilli - 1/2 łyżeczki
  • Oliwa - 2 łyżki
  • Oliwki - 12 sztuk
  • Świeża bazylia - kilka liści
  • Sól, pieprz - do smaku
  • Cukier - szczypta
  • Ser halloumi - 200g
  • Olej lub oliwa - odrobina do posmarowania patelni

Czosnek przeciskamy przez praską. Pomidory obieramy i kroimy w grubszą kostkę.
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy czosnek i płatki chilli, smażymy minutę. Dodajemy pokrojone pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Smażymy, co jakiś czas mieszając, aż woda z pomidorów odparuje. Pod koniec dodajemy pokrojone oliwki i listki bazylii.
W międzyczasie gotujemy spaghetti zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do pomidorów dodajemy ugotowany makaron wraz z 1 mała chochlą wody.
Smażymy jeszcze chwilę, często mieszając.

Ser halloumi kroimy w plastry. Smażymy na patelni posmarowanej olejem, aż do zrumienienia z obu stron.

Przed podaniem makaron dekorujemy świeżą bazylią.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty