Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Sałatka z burakiem, figą i fetą

Sałatka z burakiem, figą i fetą

Pieczone buraki marynowane w słodko-kwaśno-ostrym sosie, podane z figą, serem feta i orzechami włoskimi. Pysznie i bardzo zdrowo! 

Składniki:

  • Buraki - 6 szt niedużych (około 500g)
  • Olej lub oliwa - 1 łyżka
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Sos ostry (u mnie sos z jalapeno) - 1 łyżeczka
  • Konfitura z żurawiny - 1 łyżka
  • Pieprz - do smaku
  • Sałata - 1 mała główka
  • Ser feta - 60g
  • Figa świeża - 2szt
  • Orzechy włoskie - 1 garść
  • Babka płesznik lub inne ziarenka do posypania

Buraki myjemy, osuszamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zamykamy i pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. Sprawdzamy widelcem, czy są już ugotowane (widelec powinien wejść w buraka bez problemu). Jeśli nie, pieczemy jeszcze 10 minut.
Po ostudzeniu, buraki obieramy i kroimy w kostkę.
Olej, ocet, sos sojowy, sos ostry i żurawinę dodajemy do buraków. Pieprzymy do smaku. Pozostawiamy w lodówce na co najmniej 30 minut do zamarynowania.

Na talerzach układamy porwane lub pokrojone liście sałaty, na nich buraczki, kostki fety, kawałki figi oraz orzechy włoskie. Całość posypujemy babką płesznik.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty